EkologijaNajnovije vijesti

Održan seminar o zaštiti okoliša

Veliko Gradište

U organizaciji ekološkog udruženja HELIKS iz Beograda, u Velikom Gradištu je od 13. do 18. juna održan trening seminar za organizacije civilnog društva i inspektore zaštite okoliša iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, kao i završna konferencija Projekta za izgradnju kapaciteta za zabranu i uklanjanje azbesta u zemljama zapadnog Balkana (KAPAZ).

Teme seminara bile su identifikacija rizika od izlaganja azbestu, priprema i izvođene radova sa opasnim supstancama koje sadrže azbest. Po riječima profesora Igora Nedelkovskog, predsjednika Gauss Instituta iz Bitole koji je otvorio konferenciju u Velikom Gradištu,projekat KAPAZ visoko je ocjenjen od strane Evropske Komisije u Briselu. “Mi se ne nalazimo na kraju projekta,već na početku izgradnje mreže organizacija iz regiona koje će se u budućnosti baviti ovom problematikom.“, istakao je Nedelkovski.

Emina Ahmetović i Vladica Ćudić, eksperti organizacija EKOPOT (Tuzla) i HELIKS prezentirali su do sada odrađene aktivnosti, i tom prilikom razmijenili iskustva o Bazelskoj,Roterdamskoj i Štokholmskoj Konvenciji o perzistentnim organskim zagađivačima sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Na seminaru je predstavljeno iskustvo Japana o saradnji sa nevladinim udrugama u sprovođenju programa edukacije građana o štetnosti azbesta, zbrinjavanju i inspekcijskom nadzoru tokova otpada koji sadrže ovaj kancerogeni materijal. U Srbiji je već ranije uspostavljen nacionalni tim za usvajanje Programa za zbrinjavanje azbesta.

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

S.P.

(tuzlarije.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.