EkologijaNajnovije vijesti

Tri ponude za hidroelektrane na Drini

Tri kompanije dostavile su pisma zainteresiranosti za učešće u projektu “Hidroenergetski sistem Gornja Drina”, čija je ukupna vrijednost 450 miliona eura i u kojem Vlada RS-a traži strateškog partnera, kojem će pripasti 51 posto tog sistema.
Do istekla roka, danas u 12 sati, prijavile su se i dostavile dokumentaciju grčka kompanija “Public Power Corporation”, zatim njemački “RWE” i “China internacional vater and electric corporation”.
Otvaranje ponuda danas je obavila Komisija za provođenje postupka za izbor strateškog partnera, čiji predstavnik Milan Baštinac je kazao na pres-konferenciji da su sve tri kompanije u skladu s rokovima ispoštovala sve uvjete iz poziva, dostavile validne bankarske garancije i drugu potrebnu dokumentaciju.
Komisija će u narednom period provjeriti da su ispunjeni svi uvjeti iz poziva, dok se u decembru može očekivati da Vlada RS-a dostavi Narodnoj skupštini prijedlog ugovora o strateškom parnerstvu.
Pomoćnica ministra industrije, energetike i rudarstva RS-a Slavica Bogdanović potvrdila je da je tendersku dokumentaciju otkupilo šest, ali su pismo zainteresiranosti dostavile samo tri firme.
Grčka kompanija prošle godine bila je jedina zainteresirana za ovaj projekt, ali nije bila
ispunila uvjete u pogledu osnovog kapitala. Strateški partner koji sada bude izabran bit će većinski vlasnik u budućem koncesionom društvu, a nude se potencijalna četiri kapaciteta, HE Buk-Bijela, Sutjeska, Paunci i Foča, ukupne snage 240 megavata.
Predviđeno je i da će strateški partner zajedno s “Elektroprivredom RS” raditi na studiji izvodljivosti, zajedno biti nosilac koncesije, dozvola, izgradnje i upravljanja potencijalima i prodajom električne energije. Vlada RS-a i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS-a zahtjevali su od potencijalnih partnera da ispunjavaju najviše kriterijume po pitanju tehničkih i finansijskih uslova. Naime, budući partner mora dostaviti bankarsku garanciju na million eura, mora imati osnovni kapital od minimalno tri milijarde eura i ukupni trogodišnji profit od 400 miliona eura. Također, već mora posjedovati i energetski objekt i imati najmanje 250 miliona eura vlastitih sredstava za ovu investiciju.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

One thought on “Tri ponude za hidroelektrane na Drini

  • koliko potncijala imamo u onom smecu sto svugdje lezi, ne bih nam trebala jos jedna hidroelektrana. ;-9

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.