Najnovije vijestiOstale vijesti

Da li ribe osjećaju bol?

montana_pastrmka_2012_01Dugogodišnja debata o tome da li ulovljena riba osjeća bol ili patnju prilikom kačenja na udicu i tokom borbe, je napokon riješena!

Naučni žurnal “Fish and Fisheries” je objavio rad internacionalne ekipe naučnika koja je uspjela dokazati da ribe nemaju dovoljno razvijen sistem receptora za osjećaj u svojim nervnim ćelijama da bi uopšte mogle doživjeti bol ili patnju.

Činjenicu koju smo svi mi sretni ribolovci doživjeli –  da se ribe aktivno bore kako bi se oslobodile udice, naučnici ne smatraju zasnovanom na boli.

U svom eksperimentu koristili su se metodom ubadanja igala i injiciranjem vecih količina otrova u čeljust kalifornijske pastrmke i pri tome mjerili: reakciju ribe, aktivnost nervnih ćelija i razinu nivoa hemijskih substanci koje podražavaju receptore za emitovanje boli. Zaključak do kojeg su došli je da ribe pokazuju nikakvu ili jako malu reakciju na poticaje koje bi na primjer čovjeka doveli do užasne agonije.

Jim Rose, profesor zoologije i fiziologije na Univerzitetu u Wisconsinu, koji je vodio projekat kaže:

Pročitajte i:   Održano 2. kolo Premijer lige BiH u lovu šarana i amura

“Pod djelovanjem injekcija sa većom dozom kiseline ili pčelinjeg otrova, koje bi kod čovjeka prouzrokovale nepodnošljiv bol, pastrmka je pokazala beznačajno malu ili nikakvu reakciju. Ribe su se jako brzo nakon ovih eksperimenata vraćale svojim normalnim aktivnostima, isto kao i kada ih pustite nazad u vodu nakon ulova.”

Profesor Rose dodaje:

“Vrlo je mala vjerovatnoća da riba uopšte može osjetiti bol. Ovim eksperimentom i studijom ne želimo utjecati na smanjenje svijesti o tome da i ribe trebaju biti posteđene neugodnosti, već samo želimo ukazati na to da zabrinutost vezana za mentalno stanje ribe pri kačenju i borbi nema osnove.”

Ova vijest će zasigurno obradovati mnoge od ribolovaca koji praktikuju “ulovi i pusti” način ribolova, jer je ovo potvrda njegove humanosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.