EkologijaNajnovije vijesti

Zvornik: Sapna ‘obojena u crveno’

zvornikdanas-brana-crvenog-mulja-610x457Zbog obilnih padavina prethodnih dana nivo brane crvenog mulja, koja služi za potrebe proizvodnje u Fabrici glinice „Birač“ u Zvorniku, porastao je za oko 40 centimetara, ali nadležni tvrde da nije ugožen biljni i životinjski svijet u rijeci Sapni.

Konstrukcija brane je takva da se sav višak vode, koji bi mogao ugroziti branu, odvodi kroz prelivni otvor u sporedni potok, a iz njega u rijeku Sapnu u kojoj je jučer primjećena crvena boja.

Ovo je u svom nalazu naveo ekološki inspektor općine Zvornik Ratko Đorđić, koji je sa predstavnicima zvorničke fabrike izašao na lice mjesta, postupajući po prijavi šefa Službe civilne zaštite da iz brane crvenog mulja izlazi voda.

Đorđić je utvrdio da nivo brane zbog obilnih padavina porastao, te da su zbog vjetra i talasanja vode kroz prelivni otvor sa vodom odlazile i suspendovane čestice iz fabrike koje su bojile rijeku Sapnu u crveno.

Uzorak vode je uzet na analizu koja je izvršena u Istraživačkoj laboratoriji zvorničke „Alumina“, gdje je utvrđena ph-vrijednost od 7,8, što pokazuje da ta voda ne može ugroziti biljne i životinjske vrste u rijeci Sapni.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Đorđić je i danas obišao branu crvenog mulja, utvrdivši da iz nje preko prelivnog otvora više ne izlazi voda, javili su lokalni portali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.