EkologijaNajnovije vijesti

Rijeku Janju zagađuje RiTE Ugljevik

janjaRijeku Janju, koja izvire u podmajevičkom kraju, a u Drinu se ulijeva u povratničkom gradiću Janja, zagađuje Rudnik i Termoelektrana (RiTE) Ugljevik.

Kako saznaje „Dnevni avaz“, zbog zagađenosti poljoprivrednici iz Janje već danima ne mogu zalijevati svoje njive, a nezvanično su za to okrivili Rudnik
Mezgraja na koji koncesiju ima preduzeće „Terex“.

Zapisnici i slike

“Odgovorno tvrdim da Mezgraja ne zagađuje Janju, što su potvrdili i vodoprivredni i ekološki inspektori. Oni znaju i ko zagađuje, imaju zapisnike i fotografije, a nije moje da o tome govorim. Na licu mjesta možete se uvjeriti u ovo o čemu govorim”, kaže Šemsudin Čengić, tehnički direktor „Terex kopa“.

Neđo Draganović, entitetski vodoprivredni inspektor, za „Avaz“ je potvrdio da je on izlazio na teren, ali da nije ovlašten da o tome govori. Uputio nas je na Dušanku Makivić, portparola Inspektorata RS u Banjoj Luci.

U odgovoru koji je Makivić proslijedila, a koji potpisuje Miroslav Tanasić, glavni entitetski vodni inspektor, kaže se da je, na osnovu dojave građana o incidentnom zagađenju, 5. jula obavljena vanredna inspekcijska kontrola u RiTE Ugljevik, površinski kop mrkog uglja Bogutovo selo.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Otpadne vode

– Inspekcijskim pregledom na licu mjesta konstatovano je da se vode južnog dijela spomenutog površinskog kopa prepumpavaju u recipijent Ugljevička rijeka, koja je pritoka rijeke Janje, i to direktno, bez prethodno izgrađenog neophodnog taložnika – kaže se u saopćenju i dodaje da je izrečena zabrana ispuštanja otpadnih voda te naloženo da se izgradi taložnik.

Pored svega, u RiTE Ugljevik tvrde da oni nisu zagađivači te da su već ranije izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Osoba iz službe za odnose s javnošću, koja se nije predstavila, kazala je da su ta postrojenja bila skupa, ali da je sve urađeno po propisu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.