Iz regijeNajnovije vijesti

Hrvati uhapsili crnogorske ribare, kažu da su bili u hrvatskim teritorijalnim vodama

ribari-more-camacPatrolni brod hrvatske policije uhapsio je jutros oko 10.00 časova kod poluostrva Prevlaka u Boki Kotorskoj ribare Zorana Živanović i njegovog bratanca – maloljetnog B.Ž. iz Zelenike.

Ribari su optuženi da je njihov brod neovlašćeno ribario u hrvatskim teritorijalnim vodama. Brod je prebačen u Molunat, a dvojica ribara su predata državnom tužiocu u Dubrovniku.

“Naše kolege su uhvaćene unutar Zaliva na, kako im je saopšteno, 320 metara unutar hrvatskih teritorijalnih voda”, rekao je jedan od hercegnovskih ribara, koji je jutros kolegama odnio nešto hrane i odjeće.

On upozorava da granica na moru nije još određena, niti je označena na bilo kojoj pomorskoj karti, pa su zbog toga mogući i previdi.

Protokol o privremenom režimu na poluostrvu Prevlaka potpisan je u decembru 2002. godine. Njime je predviđeno da privremeni režim važi do sklapanja ugovora o granici, a sam dokument nije prejudicirao konačno razgraničenje dvije države.

Uz lijevu obalu Prevlake, unutar Boke i na ulazu u Boku, formirana je morska zona koja je stavljena pod nadzor policijskih brodova s mješovitom hrvatsko-crnogorskom posadom.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Kroz svoj parlamentarni Odbor za međunarodne odnose, crnogorska strana predlaže da Hrvatskoj pripadne kopno, dok bi Crnoj Gori pripalo more kako bi zadržala kontrolu nad ulaskom u Boku.

Od kada je preuzela kontrolu granice na moru, crnogorska policija nije imala nijedan slučaj ulaska hrvatskih ribarskih brodova u svoje teritorijalno more, dok je do sada bilo nekoliko slučajeva hapšenja crnogorskih ribara u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Prema nezvaničnim saznanjima, zaplijenjeni ribarski brod i oprema trebalo bi da budu vraćeni, a ribari će biti “samo” novčano kažnjeni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.