Iz regijeNajnovije vijesti

Hrvati uhapsili crnogorske ribare, kažu da su bili u hrvatskim teritorijalnim vodama

ribari-more-camacPatrolni brod hrvatske policije uhapsio je jutros oko 10.00 časova kod poluostrva Prevlaka u Boki Kotorskoj ribare Zorana Živanović i njegovog bratanca – maloljetnog B.Ž. iz Zelenike.

Ribari su optuženi da je njihov brod neovlašćeno ribario u hrvatskim teritorijalnim vodama. Brod je prebačen u Molunat, a dvojica ribara su predata državnom tužiocu u Dubrovniku.

“Naše kolege su uhvaćene unutar Zaliva na, kako im je saopšteno, 320 metara unutar hrvatskih teritorijalnih voda”, rekao je jedan od hercegnovskih ribara, koji je jutros kolegama odnio nešto hrane i odjeće.

On upozorava da granica na moru nije još određena, niti je označena na bilo kojoj pomorskoj karti, pa su zbog toga mogući i previdi.

Protokol o privremenom režimu na poluostrvu Prevlaka potpisan je u decembru 2002. godine. Njime je predviđeno da privremeni režim važi do sklapanja ugovora o granici, a sam dokument nije prejudicirao konačno razgraničenje dvije države.

Uz lijevu obalu Prevlake, unutar Boke i na ulazu u Boku, formirana je morska zona koja je stavljena pod nadzor policijskih brodova s mješovitom hrvatsko-crnogorskom posadom.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

Kroz svoj parlamentarni Odbor za međunarodne odnose, crnogorska strana predlaže da Hrvatskoj pripadne kopno, dok bi Crnoj Gori pripalo more kako bi zadržala kontrolu nad ulaskom u Boku.

Od kada je preuzela kontrolu granice na moru, crnogorska policija nije imala nijedan slučaj ulaska hrvatskih ribarskih brodova u svoje teritorijalno more, dok je do sada bilo nekoliko slučajeva hapšenja crnogorskih ribara u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Prema nezvaničnim saznanjima, zaplijenjeni ribarski brod i oprema trebalo bi da budu vraćeni, a ribari će biti “samo” novčano kažnjeni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.