EkologijaNajnovije vijesti

Zajednički koraci za spas jezera Modrac

okrugi-sto-spas-jezera-modracCentar  za ekologiju i energiju je uz podršku Fondacije Heinrich Boll, Ured za Bosnu i Hercegovinu, juče u Lukavcu organizirao Okrugli sto “Spasimo akumulaciju Modrac“, na kojem je prisustvovalo preko 50 predstavnika različitih kantonalnih i općinskih institucija, univerziteta, zagađivača, organizacija civilnog društva, Arhus centra iz Tuzle i medija.

Osiguranje dugoročne i cjelovite zaštite akumulacije Modrac je bila centralna tema skupa. Na Okruglom stolu je javno prezentiran dokument: Uticaj otpadnih voda iz rudnika uglja na akumulaciju Modrac. Predstavnici Vlade TK, općina Tuzla, Živinice i Lukavac, JP Spreča i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove  su prezentirali trenutne i  naredne dogovorene aktivnosti  planskog upravljanja vodama, koje za cilj imaju  dostizanje prihvatljivog kvaliteta vode vodotoka u slivu akumulacije Modrac i kvaliteta vode akumulacije Modrac.

Uz iznošenje aktuelnih problema i konstruktivnu diskusiju zaključeno je:

  • Zaštita akumulacije Modrac  je strateški cilj za dalji razvoj kantona i zato je neophodno prioritetno raditi na smanjenju njenog zagađenja
  • Pokrenut je niz aktivnosti u cilju zaštite i poboljšanja kvaliteta vode  akumulacije Modrac najznačajnijeg i najvećeg višenamjenskog  vodnog resursa  za Kanton i FBiH
  • Puštanjem u rad Pogonskog laboratorija za monitoring kvaliteta vode akumulacije Modrac uspostavlja se kontinuirani  monitoring kvaliteta vode akumulacije Modrac, kao i vodotoka koji se direktno ulijevaju u Akumulaciju
  • Neophodno je dogovoriti sastanak sa predstavnicima Federalne uprave za inspekcijske poslove sa  ciljem iniciranja uspostavljanja kontinuiranog  monitoringa otpadnih voda od strane najvećih zagađivača u slivu Akumulacije ili prenošenja nadležnosti nadzora sa federalnog nivoa na kantonalni.
  • Poželjno je zajedničko, koordinirano i odgovorno  djelovanje inspekcija, predstavnika kantonalnih i općinskih vlasti, organizacija civilnog društva, medija i građana.
  • Neophodno je u kontinuitetu organizirati ovakve skupove na kojim će sve relevantne institucije međusobno razmjenjivati informacije o napretku procesa zaštite akumulacije Modrac i dogovarati nastavak daljeg zajedničkog djelovanja.
Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

Predstavnici OCD, koji rade na zaštiti  akumulacije Modrac, će pratiti nastavak dijaloga između predstavnika vlasti i zagađivača,  nastaviti će svakodnevno obilaženje i fotografisanje rijeka u  slivu i akumulaciju Modrac, pratiće  rezultate aktivnosti koje za cilj imaju zaštitu i poboljšanje kvaliteta vode akumulacije Modrac i o tome informirati javnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.