Najnovije vijestiReportaže

Nezaboravni pohod na planinu Zelengoru

Piše: Ismet BAJROVIĆ

Zelengora je planina koja zauzima najveći dio Nacionalnog parka „Sutjeska“. Specifično je  mnogo stvari kao i  po tome što ostavi upečtljiv utisak na svakoga, bez obzira da li se radi o iskusnom  planinaru, alpinisti ili običnom, znatiželjnom prolazniku.

Ljepota planine ogleda se u esktremnoj raznolikosti pejsaža, od pitomih dolina, nepreglednih pašnjaka, gustih šuma, do visokih stjenovitih brda.

Među  najljepšim vrhovima je Brgoč, Treskavac, Orufa, Orlovac, Planik, Košuta… Na Zelengori je ogromno  blago biljnog i životinjskog svijeta. Čitava površina Zelengore je izuzezno  bogata  ljekovitim biljem.

Na ovoj planini možete ubrati ljekobilje: ivu, uvu, nanu, hajdučku travu, maline, divlje jagode, brusnicu, brovnice…

Na planinskim jezerima može se kupati i loviti pastrmka, a dnevna dozvola je 20 KM.

Ova planina prostire se oko 140  kvadratnih kilometara i pruža mogućnost da je možete obići  kako u patikama, tako i sa punom  alipinističkom i planinarskom opremom.

Čar ove ljepotice je što je u isto vrijeme i divlja i pitoma i prelijepa. Zelengoru krasi osam jezera, te planinski vrhovi, Bregoč koji je sa 2015 metara najviši i Kozje Strane koje su sa jednim metrom niže odmah iza njega.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Bogatstvo ove planine su jezera: Orlovačko, Jugino, Kotlinačko, Bijelo, Crno, Štirinsko, Donje Bare i Gornje Bare, te brojni izvori.

Najpoznatiji  i najhladniji izvor na ovoj planini je Palučak koji je smješten u dubokoj uvali u Zamrštanskom katunu.

Ovih dana na  Zelengori zatekli smo veću grupu izletnika iz Sarajeva, zaljubljenika u majku prirodu i planine, među kojima su bili: Elvedin Voloder – Eko, književnik Hadžem Hajdarević, Amir Skopak, Dedo Pjanić, Hamed – Hamo Šivšić,  Jusuf – Juka Hodžić, Refik Muhović, Munever Šadnilija, Refik Hajdarević…

“Prvo smo došli na planinu Trebova, uz dobru logistiku, vatru i obilnu trpezu i neizostavno druženje i pjesmu proveli dva dana, a zatim krenuli planinrskim stazama preko Ljubin groba, Orufe, popeli se na vrh Bregoča (2015 m), jednog od najviših vrhova srca Zelengore, pa se spustili do Orlovačkog i Juginog jezera, a zatim smo imali dugu maršutu od Vite bare do Borča, gdje nas je na ranču Ede Volodera čekala takođe  dobra trpeza i druženje”, kaže Refik Muhović.

Priroda je ovdje vajar, i gdje god putnik namjernik stao, biće mu  pred očima zanosna planina, prirodne ljepote, široki vidici, sudar kamena, vode i prosotora. Ljepotica Zelengora i danas nujdi svoje nedostignute kutke smjeloj  ljudskoj nozi i radoznalom oku. Zelengora je idealno mjesto za odmor i rekreaciju,  a posebna atrakcija je za ribolovce.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Na ovoj planini smjenjuju se brijegovi, grebeni, vrtače, doline, uvale, poljane, livade,  prostrani pašnjaci, guste šume i proplanci , vide se i medvjedi, veprovi, srne, divokoze i tetrijebi, biseri prirode. O prirodnim resusima i zaštiti plemenite divljači brine se Nacionalni park „Sutjeska“ – Tjentište.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.