Iz svijetaNajnovije vijesti

Ribar upecao neprocenjivo vrednu metalnu statuu boga Apolona!

apolon5Jedan palestinski ribar doneo je pre nekoliko meseci kući, uz pomoć rođaka, neobičan „ulov“- pola tone tešku bronzanu statuu, za koju tvrdi da je izvađena iz plićaka stotinak metara od obale Sredozemnog mora, blizu granice Egipta i pojasa Gaze.

Ispostavilo se da je to statua grčkog boga Apolona, sakrivena od pogleda vekovima, koju je policija Hamasa brzo uzela, uz objašnjenje da ispituje slučaj. Vest o značajnom otkriću privukla je arheologe, ali policija ne može da kaže kada će ta statua konačno biti izložena.

Ribar, čija je majka zahtevala da se nagi Apolon što pre prekrije, nije bio svestan njene vrednosti. Na sajtu „Ebay“ statua je nakratko ponuđena, po ceni mnogo nižoj od njene prave vrednosti – svega 500.000 dolara. Arheolozi za sada nisu videli ništa drugo sem nejasne fotografije božanstva, uvijene u jorgan sa crtežima štrumfova.

Na osnovu nejasnih podataka kojima raspolažu, mogli su da kažu da statua datira negde između petog i prvog veka pre nove ere, što znači da je stara sigurno više od 2.000 godina.

„Jedinstvena je. Na neki način rekao bih da je neprocenjiva. Isto bi bilo kada biste pitali koliko vredi Mona Liza u Luvru“, rekao je Žan-Luj Taragon iz francuske biblijske i arheološke škole u Jeruslimu za Rojteres, istakavši da se vrlo retko nalazi statua koja nije od mermera ili kamena, već od metala.

Imajući u vidu da je očito u dobrom stanju, moglo bi se zaključiti da je nađena na kopnu, a ne na moru, rekao je Taragon, spekulišući da nije otkriveno pravo mesto na kome je bila, kako bi se izbegle rasprave o vlasništvu.

Pročitajte i:   Ekolozi u misiji zaštite Gornje Neretve: 300 čuda prirode ili 7 malih elektrana

„Nije nađena na obali, niti na moru…vrlo je čista. Nađena je na kopnu“, rekao je on, dodavši da na statui nema tragova raspadanja koji se inače vide na predmentima potopljenim u vodi.

Mladi, dvadesetšestogodišnji ribar, otac dvoje dece, priča međutim, drugu priču – on je video figuru kako leži u plićaku i mislio je da je u pitanju izgorelo telo. Ipak, kada je bolje pogledao, video je da je statua.

„Osećao sam da je to nešto što mi je podario bog. Ja sam u teškoj finansijskoj situaciji i čekao sam na svoju nagradu“, rekao je on, priznavši da njegova majka nije bila baš tako srećna kada je videla kako golog Apolona unose u kuću i da mu je govorila da donosi sebi nesreću.

Statua atletski građenog Apolona, koji stoji uspravno na dve mišićave noge, s jednom rukom pruženom i dlanom okrenutom nagore, je zeleno braon boje. Apolonova kosa je kovrdžava, pogled ozbiljan, a u jednom oku mu je zenica od plavog kamena, dok u drugom ona nedostaje.

Ribar je rekao da je jedan prst odrezao Apolonu da ga odnese ekspertu za metal kako bi proverio da statua nije slučajno od zlata. Njegov brat je krišom odsekao drugi prst, radi slične provere.

Međutim pripadnici Hamasa ubrzo su preuzeli statuu, nakon što su se pojavile, uz poruku da kupac može da dođe i uzme je u Gazi. To bi se međutim teško ostvarilo, jer je Gaza pod blokadom i Izrael i Egipat pomno kontrolišu pristup osiromašenom području sa 1,8 miliona stanovnika.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

Nejasno je ostalo da li se neko javio, pre nego što je statuu policija Hamasa „pritvorila“.

Zvaničnici u Ministarstvu turizma u Gazi rekli su Rojtersu da Apolona neće izložiti dok se ne istraži ko je pokušao da ga proda.

Direktor odeljenja za arheologiju, pri pomenutom ministarstvu, Ahmed al Barš obećao je ipak da će ribar Grab dobiti nagradu kada se slučaj reši. On je rekao da su međunarodne institucije ponudile pomoć za restauraciju statue, a da muzej u Ženevi kao i pariski i Luvr žele da je iznajme.

Al Barš tvrdi da je statua nađena u moru, dok ekspert Taragon smatra da je važno da se sazna gde je zapravo nađena.

Ispod peska u pojasu Gaze, kojim su vladali drevni Egipćani, Filistejci, Rimljani, Vizantija i krstaši, leži oko 5.000 godina istorije, ali lokalni arheolozi nisu baš vični naučnim iskopavanjima i mnoga mesta su dalje zakopana.

Taragon smatra da stutua Apolona sigurno nije bila izolovana i da bi možda mogla biti samo vrh istorijskog ledenog brega.

Izvor: vestinet.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.