EkologijaNajnovije vijesti

Dopis Predsjedniku – MHE Medna na rijeci Sani

sanaBanja Luka, 3.9.2014. godine

REPUBLIKA SRPSKA
Predsjednik Republike Srpske
Milorad Dodik, Predsjednik

Poštovani Predsjedniče,

Pozivamo Vas da ne učestvujete u postavljanju kamena temeljca za izgradnju male hidroelektrane „Medna“ na rijeci Sani i na taj način ne budete dio nelegalnog i nasilnog uništavanja rijeke Sane, koja je jedna od najčistijih rijeka Republike Srpske.

U skladu sa Vašim nadležnostima, tražimo da od Vlade Republike Srpske i drugih relevantnih institucija zahtjevate da pokrenu postupak raskidanja koncesionog ugovora za MHE „Medna“, u kojem su predviđeni rokovi odavno istekli, čime su se stvorili uslovi da Vlada Republike Srpske kao organ koji je donio Odluku o dodjeli koncesije za izgradnju MHE Medna jednostano raskine ugovor.

Do sada je u sudskim postupcima pred Okružnim sudom u Banjoj Luci dva puta osporena Studija uticaja na životnu sredinu, te se trenutno pred Vrhovnim sudom RS vodi postupak protiv  Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, zbog odobravanja Studije.

Sudski postupci se vode i zbog Rješenja o ekološkoj dozvoli i Djelimičnog rješenja za građenje, koje Koalicija za Sanu spori zbog proceduralnih i suštinskih razloga.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Kako ovi sudski procesi nisu dobili epilog, smatramo da je nelegalno i neodgovorno počinjati radove, pa čak i simbolične kao što je postavljanje kamena temeljca.

 

Opština Ribnik se jasno opredijelila da rijeku Sanu želi da koristi isključivo u svrhe turizma kroz budući park prirode, te su dali negativno mišljenje za izgradnju MHE Medna i zajedno sa Koalicijom za Sanu su u sudskim procesima protiv izgradnje ove hidroelektrane.

Pored Koalicije za Sanu i opštine Ribnik, već više od pet godina stručnjaci, međunarodne institucije za zaštitu prirode i šira javnost protive se gradnji ove hidroelektrane.

 

KoalicijazaSanu

Koalicija za Sanu je grupa udruženja koju trenutno čine 22 udruženja, čiji su ciljevi obustavljanje planova za izgradnju hidroelektrana na rijeci Sani održivo korištenje vodnih resursa rijeke Sane.

Nataša Crnković

Predsjednica Centra za životnu sredinu

 

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.