EkologijaNajnovije vijesti

Reagovanje Mreže OCD “Jezero Modrac” na mjere koje su poduzeli Premijer TK i resorni ministar na smanjenju zagađenja jezera Modrac

modracMreža organizacija civilnog društa “Jezero Modrac” cijeni korake Premijera Bahrije Umihanić i resornog ministra Zvjezdana Karadžin u cilju smanjenja zagađenja jezera Modrac. Veoma je važno da su prepoznati veliki poblemi i da se krenulo u njihovo rješavanje.
Dobro je da su predstavnici rudnika napokon priznali, da zagađuju vode u slivu jezera Modrac i da moraju raditi na rješavanju ovog problema, jer su u svim dosadašnjim komunikacijama tvrdili da nisu odgovorni za zagađenje.
Dobro je, da važnost rješavanja ovog problema prepoznaju i viši nivoi vlasti i da žele da se uključe u njihovo rješavanje i finasiranje.
Česte su promjene unutar političkih struktura, a problemi ostaju. Predstavnici OCD traže od Premijera TK da u naredne planirane aktivnosti i sastanke, vezane za smanjenje zagađenja jezera Modrac, uključi njihovog predstavnika kako bi građani mogli pratiti razvoj ovog procesa.
Dodatno želimo podsjetiti Ministra Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da je Vlada TK 2006. godine donijela Zakon o zaštiti akumulacije Modrac, koji se ne implementira te da je neophodno hitno pokrenuti aktivnosti na izradi izmjena i dopuna ovog Zakona, kako bi bila omogućena njegova dosljednja implementacija.
Predstavnici mreže OCD „Jezero Modrac“, će pratiti nastavak započetih dijaloga, aktivno se uključiti u izradu izmjena i dopuna Zakona, pratiti će kvalitet vode u slivu i o tome informirati javnost.

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.