Najnovije vijestiOstale vijesti

Reporter Avaza u posjeti kanjonu Tare

Divan kamp Divlja rijeka kod Bastaha, 18 kilometara od FočeRIJEKA TARA – SUZA EVROPE, NAJLJEPŠA I NAJUZBUDLJIVIJA RIJEKA EVROPE
Piše: Ismet BAJROVIĆ
Na svom, putu od Komova, dugom 145 kilometara, rijeka Tara – „Suza Evrope“ je jedna od najljepših evropskih rijeka, sa kanjonom dugim preko 80 km. Dubina kanjona na pojedinim mjestima dostiže i preko 1300 metara (najdublji evropski kanjon). Rijeka Tara je najživopisniji, najdublji i najoštriji kanjon u Evropi, zvanično najljepši kanjon svijeta, poslije Kolorada. Pravi je raj za ljubiterlje avanture. Rafting na Tari nema premca u Evropi i svijetu. To je istinski, aktivan odmor koji učesnicima pruža uživanje u čarima bukova, riječnih brzaka, proplanaka, mostova i kamenjara. U kanjonu se susreću prirodni fenomeni od kojih zastaje dah.

U kanjonu Tere je plovna za raft čamce u dužini oko 100 kilometara. Kanjon Tere može se podijeliti u dsvsa dijela – gornji dio kanjona i donji dio kanjona. Postoje dvbije polazne tačke za raft čamce, kajake, kanue i druga plovila.. U gornjem dijelu kanjona polazna  tačka je Splavište u neposrednoj blizini Đurđevica Tare i odatle počinju rafting ture tokom  kojih se prolazi kroz čitav kanjon Tare. Ture kroz cijeli kanjon traju najmanje dva dana i u toku ture se jednu noć noći u Radovan  luci kampu  Nacionalnog parka Durmitor.
U donjem dijelu kanjona polazna tačka za rafting lokalitet Brštanovica sam proveo nekoliko sati, a zatim se spustili najatraktivninjom rafting dionicom do Bastaha, a dionica je duga oko 25 kilometara. Zatim sam posjetio prelijepi kamp Crna rijeka, kod Milana Rudinjac, između Bastaha i Šćepan Polja koji raspolaže sa svim pratećim objektima za savremeno kampovanje i nudi ugodno kampovanje i nezaboravan spust – vožnju gumenim čamcima niz kanjon Tare i Drine do Bastaha. Bungalovi su veoma komforni, udobni i uredni, izgrađeni su u planinskom stilu, kao i cijeli kompleks.U ovom kampu su nas dočekali sa toplim riječima i ugostili svojim sopecijalitetima, uz želju da da se na Tari i Drini okupljaju svi ljubitelji prirode, splavarenja, raftinga i ribolova.
Jedino je raftingom moguće otkriti čari ljepote kanjona Tare. Svaki novi kilometar, ponekad i metar, na toj stazi dugoj preko 25 kilometara, druga je nijansa, drugi prizor i drugi izazov. Više od uzbudljivih pjenuštavih brzaka – izazov najsmjelijim kajakašima i najstrasnijim avanturistima. Kanjon Tare je jedinstven u Evropi i svijetu i po najneobičnijim i najređim vrstama divljači, bilja, riba, među kojima su najzastupljenije divokoze, srne, divlje svinje, medvjedi, vukovi i najređe vrste ptica, poput orlova, tetrebova, jarebica, sova, jastrebova…Dok smo se spuštali niz Taru na više mjesta smo vidjeli kapitalne pastrmke i liljene. Kažu da je ova rijeka bogata ribom.
NIZ TARU SE SVAKODNEVNO SPUSTI PREKO 300 ČAMACA
Od kampa Brštanovica niz Taru se svakodnevno organiziraju splavarenja, rafting i na obalama ove rijeke svkodnevno se nalazi više stotina ljubitelja prirode, splavarenja iz svih krajeva bivše Jugooslavije i svijeta. Niz Taru se svakodnevno spusti preko 300 čamaca sa brojnim turistima koji uživaju u vožnji najatraktivnijim kanjonom ove rijeke. Niz buk Boorovi, Varda, Kulina strana, …Ovim kanjonom nas je proveo Dragutin Vojvodić iz Foče, a u čamcu nas je bilo osmero, dvoje mladih iz Skoplja i dvoje amerikanaca, te Čedo Vuković sa Tjentišta koji je slavio svoj tridesetšesti rođendan i sve nas na čamcu počastio sa osvježavajućim napitkom i d
Ovo je jedinstven ambijent u Evropi koji privlači pažnju ljubitelja prirode, ribolova, rijeka i Raftinga. Atrakciju spusta niz kanjom Tare možete nastaviti i kroz prelijep kanjom Drine i stići do Foče, Ustikoline, Goražda i Višegrada.
– Ovdje nam je super i zadovoljni smo posjetom Tari koja je raj za ljubitelje raftinga. Ova rijeka je najljepša i najuzbudljivaj rijeka Evrope. Ja sam Lela Despotovska sa mojim momkom Laze Krstevski i bili smo na rafting Tarom. Mi smo iz Skoplja, Makedonija. Došli smo u Bosnu kako bi iskusili rafting Tarom i uživali u pfrekrasnim prirodnim ljepotama koje Bosna nudi. Smestili smo se u Kampu Tara raft, – Bastasi, jedan od mnogih kampova oko Tare i Drine. Treći dan smo posjetili NP Sutjeska. Sve je proteklo u lijepom druženju i uživanju u prirodi. Sve je bilo super, kaže Lela Despotovska iz Skoplja.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Čedo Vuković sa Tjentišta oduševljen ljepotom kanjonom Tare DSC_0573 DSC_0594 DSC_0602 (1) DSC_0722 DSC_0740 DSC_0799 DSC_0802 DSC_0823 Kanjon Tare u donjem toku Lela Despotovska iz Skoplja uživa u spustu niz Taru (1) Lijepe djevojke mame pogled u kanjonu rijeke Tare (1) Rafting Tarom je nezaboravan doživljaj Reporter Dnevnog Avaza Ismet Bajrović u kanjonu rijeke Tare Zaljubljeni iz Skoplja, Lela Despotovska i Laze  Krstevski uživali u kanjonu Tare Ž7=#Atraktivni vodopad u kanjonu Tare  kod kojeg  se pravi pauza, popije pivo i sok i nastavi dalje vožnja# Ž7=#Na stotne turusta iz BiH i svijeta se svakodnevno spuštaju niz kanjon Tare najljepše rijeke u Evrope# (Foto I. BAJROVIĆ) Ž7=#Najatraktivniji  rafting kanjonom Tare. Ovo je atrakcija za pamćenje# (Foto I. BAJROVIĆ) Ž7=#Prelijep kanjom Tare je velika atrakcija za ljubitelje raftinga# Ž7=#Prvi odmor je ovdje uz veliki kamen sa  kojeg turisti skaču  rijeku Taru# Ž7=#Turisti iz Makedonije i Amerike čekaju na spust niz kanjom Tare#  (Foto I. BAJROVIĆ) Ž7=#Turisti su spremni za avanturni spust niz kanjon Tare# Ž7=#Uz rođendan Čeda Vukovića popili smo i pivo u kanjonu Tare#

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.