EkologijaNajnovije vijesti

“Milenijum” organizovao malu školu pecanja

skola-ribolova6Nevladina organizacija „Milenijum“ iz Srpca organizovala je ovih dana malu školu pecanja u okviru projekta „Svi na rijeku“ koji je finansiran u sklopu projekta Čist Vrbas i Opštine Srbac.

Škola pecanja je organizovana na starači rijeke Vrbas u Starom Martincu a okupila je 30 djece uzrasta od 7 do 15 godina, od kojih su većina članovi planinarske sekcije Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ Srbac.

Mališane su obučavali članovi Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ koji su objasnili važnost očuvanja životne sredine, sa posebnim naglaskom na značajnu ulogu ribolova i ribolovaca u prirodi, sportskom načinu pecanja, krivolovu i slično.

Učesnici su savladali tehnike vezanja udica i postavljanja plovka na štap kao i zabacivanja štapa a mogli su naučiti i razliku između različitih vrsta riba.

Organizovano je i takmičenje po grupama u pecanju a mali ribolovci su upecali veliki broj riba.

„Smatramo da je ovo jedan od načina da mladim ljudima približimo prirodu, rijeke i zdrav način života, kako bi što više slobodnog vremena provodili u zdravom okruženju“, rekla je direktorica „Milenijuma“, Sanela Vidović.

Pročitajte i:   Apokaliptični prizori HE "Ulog": Ekološka bomba za smrt smaragdne kraljice Neretve?!

U sklopu akcije, volonteri ove nevladine organizacije su u centru Srpca dijelili i promotivni materijal koji govori o zaštiti životne sredine.

Projekat Milenijuma pod nazivom “Svi na rijeku” podržan je od strane međunarodne organizacije UNDP BiH a njegov osnovni cilj je stvaranje uslova za održivo očuvanje životne sredine, prirodnog i kulturnog nasljeđa, tradicije i lokalnih resursa u slivu rijeke Vrbas.

Pored škole pecanja, u sklopu ovog projekta je realizovana i akcija sadnje drveća kada su brojni volonteri prije četiri dana zasadili veliki broj sadnica na nekoliko lokacija u centru Srpca.

Izvor: www.srbac-rs.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.