Najnovije vijestiTehnike i pribor

U potrazi za savršenim bolonjezom

6Piše: Ranko Travar

Vjerujem da svaki od nas, koji je dugo u ribolovu, ima manje-više jasnu viziju, kakav bi to trebao da bude idealan štap za lov na plovak sa mašinicom, bilo da je u pitanju bolonjez, meč ili telemeč štap. Kada se sve te naše pojedinačne vizije i želje „izmiksaju” u jedan veliki sklop poželjnih karakteristika tog idealnog štapa, a neki budući projektant poželi da iz tog mnoštva izluči pet-šest dominantnih karakteristika tzv. idealnog štapa, došlo bi otprilike do sljedećih rezultata:

a) Težina štapa

Ovaj parametar je od naročitog značaja kod bolonjeze štapova, pogotovo onih od preko 5 m dužine. Svaka „petica”, imala ona 160 ili 220 grama dobro leži u ruci i omogućava ugodan višečasovni ribolov. Međutim, kod „šestica”, naročito „sedmica”, svaki gram viška dramatično se odražava na užitak u dugotrajnom ribolovu. Idealna šestica ne bi trebalo da je teža od 210 grama, a sedmica od 280 grama.

Svi bolji proizvođači imaju u ponudi štapove gore navedenih „idealnih” težina i to su po pravilu najskuplji modeli. Zašto? Zato što se tako lagani štapovi prave gotovo bez izuzetka od karbona sa super visokim modulom elastičnosti – od 75 tona naviše – a to su vrlo skupi materijali. Elastičnost ovih materijala je toliko velika, da se prisustvo smola može meriti promilima, a snaga je nevjerovatna. Naravno, moguće je napraviti lagan štap i od karbona srednjeg modula elastičnosti, na način da se jednostavno stanje zidovi blanka, ali se upotrebna vrijednost tih štapova limitira na plovke do tri grama i ribe gabarita bodorke i crvenperke. Nažalost, većina naših ribolovaca se usljed neinformisanosti opredjeljuje za kupovinu ovakvih štapova, jer, lagani su i brzi, a cijena im je ispod magične crte od 100 eura. Kada im se nakon prvog ozbiljnijeg pecanja, ili malo daljeg izbačaja težeg plovka dogodi „veliki prasak”, kivni su, naravno, na trgovce.

Prilikom kupovine laganih i brzih bolonjeza možda još najviše dolazi do izražaja ona narodna – ako ne znaš šta valja, pitaj koliko košta. Donja granica za ultra lagane bolonjeze od Super HM karbona je 30 eura po dužnom metru, pa vi računajte.

b) Balans

Što je štap kraći, lakše ga je dovesti u balans sa mašinicom. Tržište je krcato varaličarskim štapovima od 30-tak eura, koji su u savršenom balansu sa mašinicom od 300 grama. Slična je situacija i sa mušičarskim štapovima. Problemi nastaju kada treba izbalansirati štapove od 5 metara pa naviše. Nećemo valjda na neki bolonjez od 6 m, težine 205 grama, samo radi balansa stavljati surf casting mašinicu od 700 grama. Ne, stavićemo mašinicu od 250 grama, ali nam opet nije svejedno koliko će štap da „vuče” napred usled disbalansa.

U nastojanju da koliko-toliko svoje bolonjeze dovedu u nekakav balans, bolji proizvođači taj problem rješavaju na dva načina:

– Donje sekcije prave od karbona nižeg modula elastičnosti, a gornje od visokomoduliranog karbona. Time postižu dva cilja: upotrebom težih materijala u donjim segmentima, težište štapa pomjeraju ka mašinici, čime poboljšavaju balans, a ujedno i pojeftinjuju štap.

– Kod najskupljih modela kompletan štap se izvodi od Super HM karbona, s tim da se više materijala upotrebljava za donje 2-3 sekcije, čime se zadržava lakoća štapa, a znatno se poboljšava balans. Dakle, opet – što skuplje, to bolje.

c) Akcija i snaga

Snaga i akcija štapa su dva najćešća brkana pojma kod većine naših ribolovaca. Čak će vam i mnogi trgovci ponuditi odličan štap akcije 20-60 grama! Snaga štapa obično se iskazuje u gramima ili librama, i označava, narodski rečeno, do koje težine varalice, utega ili mamca možete opteretiti štap, a da ne dođe do problema. Kod nekih vrsta štapova oznaka snage štapa u gramima znači nešto sasvim drugo. Naprimjer, kod telemeč štapova često naiđemo na snagu od 60, 80 pa čak i od 120 grama. To nipošto ne znači da sa ovim štapovima možemo zabacivati terete u tim težinama. Ako na telemeč štapu piše oznaka za snagu do 80 grama, to znači da uteg od 80 grama težine dovodi vrh štapa u odnosu na horizontalnu osu štapa pod ugao od 90°. Dakle, to je težina koja štap dovodi u takozvani „mrtvi ugao” i ujedno upućuje na njegove limite.

Pročitajte i:   Obavještenje: Do daljnjeg se odgađa takmičenje u lovu ribe udicom sa hranilicom - Feeder

Kod bolonjeze štapova snaga štapa može se iskazati opisno, ili u gramima. Ako naiđete na bolonjeze sa oznakom „strong”, po pravilu su to teži i ultra oštri štapovi sa kojima možete zabacivati plovke i do 15 grama nosivosti. Suprotno tome, ako na bolonjezu piše oznaka „class” ili „tournament”, riječ je o laganim štapovima nešto „mekše” akcije, sa kojima ne treba bacati plovke veće nosivosti od 5-6 grama. Ovakve štapove koriste uglavnom takmičari i ostali ribolovci koji love sitnu ribu na mirnim vodama. Ozbiljni proizvođači na štapu napišu do koje gramature se mogu koristiti plovci i koja je maksimalna debljina najlona.

Pod akcijom štapa podrazumijevamo cijeli sklop karakteristika blanka, koji se kod naših ribolovaca obično naziva brzinom štapa. Konkretno, svi bolonjezi za koje proizvođač navodi oznake kao što su: tip action, rapide, stiff, fast action i slično, smatraju se brzim štapovima. To su štapovi koji pri kontri reaguju munjevito vršnim segmentom, a pri prijemu ribe se savijaju najviše do četvrtog segmenta od vrha. Upravo zbog prilično nesavitljive kičme, neuralgična tačka kod ovih bolonjeza su treći i četvrti segment od vrha. Ultra brzi bolonjezi koriste se uglavnom za lov na bržim rijekama, gdje su neophodni daleki izbačaji sa težim plovcima i munjevite kontre na velikim distancama (npr. Drina).

Za lov na manjim tekućicama ili jezerima, gdje se najćešće koriste plovci od 3-6 grama nosivosti, najbolje je koristiti bolonjez sa progresivnom akcijom. Ovi štapovi na kontri reaguju sa prva dva segmenta od vrha, a na prijemu ribe pune se „progresivno”, gotovo do drugog segmenta od drške. Uz pravilnu upotrebu, pogotovo u fazi izbačaja, ovi štapovi gotovo da nemaju neuralgičnu tačku i mogu vaditi veoma krupne ribe. Jedina mana je što pri kontri obavezno naprave „naklon” vrhom unaprijed, a tek u povratnom hodu budu riba. Iskusni ribolovci sa ovim tipom štapova ne udaraju „šabačke” kontre, nego samo nadignu štap blago unazad.

Treći tip akcije koji srećemo kod bolonjeza su semi – parabolic štapovi, koje ruku na srce, koriste samo napredniji takmičari. Ova akcija omogućava daleke izbačaje vrlo malih plovaka; na prijemu ribe savijaju se do rukohvata i sa njih riba vrlo rijetko spada. Štapovi sa ovom akcijom ne uživaju veliku popularnost ni kod nas ni napolju, ali u pojedinim situacijama na vodi predstavljaju najbolji izbor.

Kad rezimiramo sve izrečeno, i damo zadatak nekom hipotetičkom projektantu da nam napravi idealan štap, recimo bolonjez od 6 metara, vjerujem da bi se većina ribolovaca opredijelila za ove karakteristike:

  • dužina štapa: 6 m (u razvučenom stanju cca 5.80 m)
  • težina do 210 grama
  • promjer blanka do 22 mm
  • akcija: vršna / progresivna
  • materijal: Super HM karbon
  • tehnologija: NANOLITH (nano resin tehnologija)
  • karike: Fuji alconite ili SIC

Broj štapova sa ovako superiornim karakteristikama koji se nude na „svjetskoj pijaci“ može se nabrojati na prste jedne ruke.

Jedno je sigurno – najbolji bolonjeze štapovi na planeti prave se u italijanskoj fabrici „Reglass“ iz Bolonje. Ova stara i renomirana fabrika je u pravom smislu te riječi lider u tehnološkoj revoluciji u oblasti proizvodnje karbonskih štapova za razne tipove ribolova. Za svetske, a i naše takmičare, „Reglass“ je sinonim za ultra kvalitetne štek štapove i takmičarske teleskope, ali i za bolonjeze štapove čiji kvalitet nema premca u svijetu. Manje je, međutim, poznato da „Reglass“ proizvodi široku lepezu specijalističkih štapova za morski ribolov (surf-casting štapovi), šaranske parabolike i varaličarske štapove (brend „Recast“).

„Reglass“ je sestrinska kompanija najpoznatijem i najstarijem italijanskom proizvođaču štapova „Maver“ (takođe iz Bolonje).

U sklopu „Maver“-a radi tim sačinjen od vrhunskih profesionalnih ribolovaca (mahom svetski šampioni) iz različitih tipova ribolova. Ovaj tim u saradnji sa inžinjerima iz „Regalss“-a decenijama radi na usarvšavanju raznih tipova štapova, koji se tržištu nude pod brendom „Maver“ (inače, naziv „Maver“ nastao je 1952. godine i u bukvalnom prevodu znači: proizvođač štapova od staklenih vlakana).

“Reglass” je prva fabrika u svetu koja je u proizvodnji štapova od karbonskih vlakana uvela dostiguća iz oblasti nanotehnologije. Rezultat njihovih napora je patentirana “NANOLITH” tehnologija. Ne ulazeći u detalje ove kompleksne tehnologije, kazaću samo ono što je za nas ribolovce najbitnije: U odnosu na štapove rađene od Super HM karbona po klasičnoj radial tehnologiji, štapovi rađeni od istog materijala, uz primenu “NANOLITH” tehnologije su 30% lakši, a 40% jači. U pravu su svi koji kažu da je poslednjih 20-tak godina jedina istinska revolucija u proizvodnji štapova za ribolov upravo primena nano-resin tehnologije. “Reglass” je apsolutni hit u primeni ove tehnologije i zato svaka kompanija koja nabavlja od njih štapove sa ponosom na blanku odštampa “Made in Italy – Reglass”.

Pročitajte i:   I to je moguće - Sarajevske varalice love morske ribe

Za razliku od većine poznatih italijanskih kompanija, koje kompletan asortiman proizvode u Kini, “Maver” je jedina kompanija koja gotovo svu svoju ponudu bazira na proizvodima iz “Reglass”-a. Maver u svojoj ponudi ima 29 modela štek štapova, 4 modela takmičarskih teleskopa i 8 modela bolonjeze štapova proizvedenih u Italiji u fabrici “Reglass”. Ta impresivna ponuda ultrakvalitetnih štapova drži “Maver” na ubedljivo prvoj poziciji u svetskoj ponudi štapova za ribolov na plovak.

Vratimo se temi: U potrazi za idealnim bolonjezom.

Maver ima čak 5 modela bolonjeza od 6 metara, koji ispunjavaju većinu kriterijuma za idealan bolonjez: da su lakši od 210 grama, da im je prečnik blanka uži od 22 mm, da su izrađeni od Super HM karbona po “NANOLITH” tehnologiji, da su opremljeni Fudži karikama, a uz sve to su prozvedeni u Italiji, u fabrici “Reglass”. To su modeli Superlithium, Competition 355 i 375 (dva različita modela), Stark MX, Rebel MX i Hammer MX. Svi ovi štapovi imaju blank prečnika između 19 i 22 mm, težine od 195 do 200 grama, izrađeni su po “NANOLITH” tehnologiji u “Reglass”-u i opremljeni Fudži sprovodnicima. Međutim, s obzirom da smo u predhodnom tekstu naveli da idealan bolonjez treba da ima vršnu/progresivnu akciju, onda ćemo posebno izdvojiti dva modela, koji ispunjavaju i taj kriterijum:

1. Maver Superlitihium Competition 375

Ovaj model predstavlja sami vrh u Maverovoj ponudi i ponos u produkciji “Reglass” štapova po “nanolith” tehnologiji. Štap je oštar na kontri, a na prijemu ribe se puni progresivno do četvrtog segmenta. Mogao je “Reglass” napraviti i krući štap na ovoj težini (195 grama) i prečnika blanka (19 mm), ali bi u tom slučaju štap izgubio duplo na snazi, što sigurno nije poželjna karakteristika za štap od 300 eura. Čak i uz primjenu “NANOLITH” tehnologije je NEMOGUĆE napraviti bolonjez od 6m težak 195 grama, sa prečnikom blanka od samo 19 mm, a da pri tome bude krut kao neki varaličarac. U ovom slučaju itekako na značaju dobija izreka mog starog druga Dragana Jovanova: “sve što se ne savija, osuđeno je da pukne”. Superlithium 375 je dovoljno oštar da sa lakoćom zabacuje plovke i od 10 gr nosivosti, snažan da vadi i mrene od preko 5 kg, ali nije krut, kako bi to željeli mnogi naši ribolovci. Pogotovo oni sa Drine.

2. Maver Rebel MX 6m

U cilju da napravi kraći štap, a da pri tome i dalje to bude ultra lagan štap sa malim prečnikom blanka, Maver je u saradnji sa fabrikom “Reglass” razvio model Rebel MX. Prečnik blanka je malo povećan u odnosu na Superlithium 375 pa iznosi 22 mm, a težina štapa je povećana za 5 grama, pa iznosi 200 grama.

Rezultat tog kompromisa je znatno veća oštrina, a zadržana je ona neverovatna snaga, koja odlikuje sve štapove rađene po “Nanolith” tehnologiji. Blagim proširenjem prečnika blanka u osnovi, dobilo se čak i na balansu, pa se “deficit” od 5 grama u odnosu na Superlithium uopšte ne osjeća. Imate osjećaj da lovite sa nekom laganom 5-ticom.

Rebel MX je definitivno štap koji je pomirio dvije suprostavljene želje: da štap bude lagan, a pri tome oštar i snažan. Zato je Rebel već postao hit kod mnogih naših ambicioznijih plovkaroša. Možemo solidno reći – evo idealnog bolonjeza!

Piše: RANKO TRAVAR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.