Nacionalni park Sutjeska: Poslanici u službi privatnog interesa

np-sutjeska-234Na sjednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu pri Narodnoj skupštini Republike Srpske, 19.10.2015. godine diskutovano je o građanskoj inicijativi za Sutjesku, koja je nakon toga ponovo skinuta sa dnevnog reda Skupštine sa dva glasa za i četiri suzdržana glasa. Iz Centra za životnu sredinu poručuju da je ovo kočenje demokratskih procesa i onemogućavanje glasa javnosti da se čuje.

Građanskom inicijativom Narodnoj skupštini se predlaže usvajanje zаključkа dа izgrаdnjа mаlih hidroelektrаnа u Nаcionаlnom pаrku „Sutjeskа“ nije od jаvnog i opšteg interesа zа Republiku Srpsku.

Građanska inicijativa protiv hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska skinuta je sa dnevnog reda Sedme sjednice Narodne skupštine nakon što nije dobila podršku Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da ide u skupštinsku proceduru. U tom Odboru su pri glasanju suzdržani bili: Milorad Jagodić (SNSD), Čedo Vuković (SNSD), Vojin Mitrović (samostalni poslanik) i Nenad Vukoje (spoljni član Odbora), dok su dvojica poslanika glasala za upućivanje inicijative na glasanje u Skupštinu.

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu: „Od ovog Odbora i ovih poslanika, nažalost, ništa drugačije ni ovaj put nismo očekivali. Nacionalni park Sutjeska nije pitanje o kojem se može biti suzdržan, niti je 6 000 građana koji su svojim potpisom podržali inicijatvu javnost koju Narodna skupština i Vlada Republike Srpske smije ignorisati. Suzdržanost u ovom slučaju je jasno stajanje na stranu privatnog interesa ispred interesa javnosti“.

„Jasno je da Vlada vrši pritisak i da poslanici vladajućih partija imaju uputstva kako da glasaju. Sramotno je da zastupnici građana pri Narodnoj skupštini koji deklarativno podržavaju demokratske procese očigledno ne uvažavaju stav javnosti. Vlada jasno staje na stranu privatnih interesa i ignoriše argumente struke, te zahtjev lokalne zajednice i javnosti“, dodala je Nataša.

Pročitajte i:   ZAGREBAČKI VELESAJAM: Sve najbolje s područja lova i ribolova na jednom mjestu - '6. Dani lova i ribolova'

Nakon što je javnost dala svoj jasan stav o gradnji hidroelektrana u NP Sutjeska, te nakon dvije presude Okružnog suda u Banjoj Luci čime su oborene obje studije uticaja na životnu sredinu pomenutih hidroelektrana, usvajanje ovakve građanske inicijative od strane Narodne skupštine RS je moralo da bude logičan korak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.