EkologijaNajnovije vijesti

Prirodne ljepote Uz Dan rijeke Drine građani čistili priobalje, ukazali na značaj voda

Nekoliko stotina građana, brojna udruženja i organizacije iz Goražda učestvovali su u akciji čišćenja priobalja Drine, obilježavajući tako Svjetski dan voda, ali i dan jedne od najljepših rijeka u BiH.

Tako su čistili obale rijeke na potezu od Novog Goražda do mosta u naselju Baćci, a lijepo vrijeme stanovnici grada na Drini iskoristili su i za čišćenje drugih dijelova grada pa su tako očišćene lokacije Gun-Gor parka, Moto kluba Goražde, Omladinska i ulica Ibrahima Čelika.

U akciji čišćenja učestvovali su uposlenici Općine Goražde, Centra za kulturu, JKP 6. mart, predsjednici mjesnih zajednica, članovi gorske službe spašavanja, radio amateri, volonteri Crvenog križa, učenici osnovnih i srednjih škola iz Goražda i Novog Goražda, Udruženje ribolovaca, KK Buk Goražde, Udruženje za ekologiju i rekreaciju Goražde, Moto klub Goražde i drugi.

“Zaista je važno skrenuti pažnju javnosti na potrebu i obavezu da čuvamo svoju okolinu i ovu prelijepu rijeku jer ovako nešto imaju rijetki gradovi”, kaže Iman Begović, učenica srednje škole.

Na potencijal i značaj vode u ukupnom društvenom životu ukazala je i Samira Drakovac, načelnica Civilne zaštite Općine Goražde koja je zajedno sa građanima uzela učešća u akciji.

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom

“Voda svima nama znači izvor života, njegovanje tog potencijala je od presudnog značaja za sadašnjost i za budućnost. Ovim primjerom želimo da osvijestimo sve građane i buduće generacije, da mi svi znamo koje bogatstvo imamo i na koji način trebamo to da cijenimo, njegujemo, da se hvalimo i ponosimo. Na kraju krajeva možemo da kažemo da je Bosna jedna od deset zemalja koje imaju bogatstvo vode, da je najbogatija u Evropi po tome potencijalu, a klimatske promjene i prilike sigurno ukazuju da ukoliko ne budemo vodili računa o tom resursu možemo doći u opasnost da imamo problem i sa vodom i sa životom”, poručila je Drakovac.

Umorne od čišćenja učesnike akcije dočekala je ukusna riblja čorba koju je po svom receptu pripremio Ismet Borovina Garo, inače član Sportskog ribolovnog društva Goražde.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.