EkologijaNajnovije vijesti

Peticija uzaludna, Sokolac dobija hidroeletranu

SOKOLAC – Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske dobilo je od Vlade zeleno svjetlo za pokretanje postupka dodjele koncesije za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Kaljini u opštini Sokolac, saznaje portal CAPITAL.

Koncesija će biti dodijeljena pored otvorenog otpora i negodovanja ribolovaca, građana Sokoca i ljubitelja prirode, a koji su sredinom novembra prošle godine u ovoj lokalnoj zajednici organizovali protest i potpisivanje peticije sa kojim su jasno poručili kako su protiv te ideje.

U planu je da hidroeletrana “Kaljina” ima instalisanu snagu od 0,3 megavata i godišnju proizvodnju od 1,5 gigavat časova. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 1,47 miliona maraka.

Izgradnja je planirana na dijelu vodotoka nizvodno od mosta na putu za selo Banja Lučica, na području mjesne zajednice Kaljina.

Inicijativu za dodjelu koncesije je podnijelo preduzeće “VG Ekoenergija” iz Višegrada a koje pored hidroelektrane u Sokocu želi da gradi i dva slična energetska objekta na rijekama Bijeli i Crni Rzav u Višegradu.

Ovlašćuje se ministarstvo Energetike i rudarstva RS da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije sprovede postupak dodjele koncesije u skladu sa zakonom”, navodi se u odluci Vlade RS.

Pročitajte i:   Sretan Uskrs!

Inače, iz Udruženja sportskih ribolovaca “Bioštica” iz Sokoca su nedavno uputili otvoreno pismo nosiocima vlasti u Republici Srpskoj u kojem optužuju Milovana Cicka Bjelicu, načelnika opštine da pomaže investitoru da se dokopa dozvole za gradnju.

Za gradnju su jedino oni koji žele da se od posla sa malim hidroelektranama pravi novac po cijenu uništavanja svog živog svijeta uključujući strogo zaštićene autohtone vrste. Sem zatiranja biljnog i životinjskog svijeta narušava se i život lokalnog stanovništva što su utvrdila i istraživanja”, stoji u pismu koje je između ostalog adresirano i na Milorada Dodika, člana Predsjednišva BiH.

Bjelica sa druge strane u kratkom razgovoru za CAPITAL kaže kako optužbe nisu tačne.

U pitanju je objekat snage 300 kilovata za koje opština nema nadležnost. Vlada donosi konačnu odluku i ja tu ne mogu ništa”, kazao je Bjelica.

Poručio je kako će opština uskoro izaći sa zvaničnim stavom po ovom pitanju.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.