SRU ‘Bosna’ Doboj: Održana ‘Mala škola ribolova’

U organizaciji Sportskog ribolovnog udruženja „Bosna“ Doboj, dana 11.10.2020.godine održana je škola ribolova za djecu na lokaciji ispod „Japanskog“ mosta u Doboju.

Ovo je najmasovnija škola ribolova do sada koju je organizovalo SRU „Bosna“ Doboj.

Organizaciju je pomogao Grad Doboj, a školu ribolova finansirali su STR LORIS Doboj i STR KUM Doboj.

Na veliku radost Sportskog ribolovnog udruženja „Bosna“ Doboj, školi ribolova prisustvovalo je 40 polaznika, što je pokazatelj da se djeca polako odvajaju od mobilnih telefona i žele da budu u prirodi, a samim tim i čuvaju prirodu.

Djecu je, ispred SRU „Bosna“ Doboj, pozdravio predsjednik udruženja Ratko Bogdanović. Predavači su bili članovi SRU Bosna Doboj, koji su im objasnili šta znači priroda i rijeke za nas, kako ih treba čuvati, šta se radi sa otpadom koji ponesu sa sobom u prirodu i mnoge druge smjernice u cilju očuvanja životne sredine.

Isto tako, polaznicima škole demonstrirane su osnove ribolova, koje vrste ribe imaju u rijeci Bosni, kako se privlači riba, kako se stavljaju mamci i sl.

Pročitajte i:   TK SRS BiH usvojila prijedlog radne verzije kalendara takmičenja za 2021. godinu

Na kraju obuke djeca su pecala i sve ribice koje su upecali vratili su nazad u rijeku Bosnu, kao pravi budući čuvari prirode.

Polaznici škole pecanja imali su prilike da vide i upoznaju Marijanu Simikić, Tamaru Stevanović i Aidu Bekrić, članove SRU Bosna Doboj, koje su do sada osvajale bezbroj prvih mjesta na državnim takmičenjima, u kategoriji „pecanja na plovak“.

Za sve polaznike škole obezbjeđene su zaštitne maske, sendviči, voda, štapovi za pecanje, diplome za uspješno položenu školu ribolova i godišnje dozvole za pecanje.

Ono što treba napomenuti je da je na mjestu, gdje je organizovana škola ribolova, do 15.09.2020. godine, bila divlja deponija, sa koje su Grad Doboj i Sportsko ribolovno udruženje „Bosna“ Doboj uklonili oko 50 tona otpada. Sada je to lokacija na koju svi ljubitelji prirode mogu da dođu. Isto tako, planirana je i sadnja topola i drugog drveća na toj lokaciji, kako bi se sačuvale naše obale.

Pročitajte i:   Slatkovodnih riba je sve manje, prijeti im istrebljenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.