Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Obavijest o zatvaranju ribolovne sezone i najava poribljavanja u Ribolovnoj zoni Mostar u 2020. godini

Udruženje sportskih ribolovaca ‘NERETVA 1933’ Mostar upozorava ribare da se ribolovna sezona zatvara u subotu, jer je po utvrđenom režimu ribolova na svim tekućim vodama koje pripadaju ribolovnom području Grada Mostara određen lovostaj na sve vrste riba u periodu od 01.11.2020.g. do 31.03.2021.g. U tom periodu je određen i lovostaj na sve vrste pastrmki na jezerima Grabovica, Salakovac i Mostar koje pripadaju našem ribolovnom području.

Lovostaj ribe označava zabranu ulova u propisanom vremenskom razdoblju iz razloga što se ribe u tom periodu mrijeste. Kako je poznato da se sve vrste riba pojačano hrane u vremenu mrijesta, lovostaj je uveden radi očuvanja ribljeg fonda, a o režimu ribolova na vodama koje koristi USR “Neretva 1933” sve naše članove smo upoznali jer su isti uz ribolovnu dozvolu dobili i letak sa svim pravilima koji se primjenjuju prilikom obavljanja sportskog ribolova na našem ribolovnom području.

PORIBLJAVANJE RIBOLOVNE ZONE MOSTAR U 2020. GODINI

Udruženje sportskih ribolovaca “Neretva 1933” je u prošlom mjesecu obavijestila javnost da je prema Ribarskoj osnovi i godišnjem programu unapređenja ribarstva u ribolovnoj zoni Mostar za 2020. godinu izvršeno poribljavanje ribolovne zone na hidroelektrani Mostar sa 5000 komada šarana, težine 300 do 500 grama i 5000 komada kalifornijske (dužičaste) pastrve.

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Po završetku ribolovne sezone, u četvrtak 05.11. iz ribogojilišta Laks u Blagaju planirano je preuzimanje još 22.200 komada riblje mlađi mekousne pastrve kojom će se poribiti tokovi rijeke Neretve nizvodno od HE Salakovac, te rijeke Bune, Bunice i Radobolje.

Za ova poribljavanja sredstva je obezbijedila JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, dok je JP Elektroprivreda BiH Podružnica HE na Neretvi Jablanica obezbijedila sredstva za poribljavanje jezera Salakovac i Grabovica sa 9.000 komada kalifornijske pastrmke, koje je planirano da se provede u srijedu 04.11. nakon preuzimanja riblje mlađi sa ribogojilišta Riba Neretva u Konjicu.

Stručni nadzor godišnjeg poribljavanja ribolovnih voda sliva rijeke Neretve i akumulacijskih jezera te provođenje mjera nadzora nad preuzimanjem i prijevozom riblje mlađi iz ribogojilišta koja imaju odobrenje za uzgoj autohtonih i zaštićenih vrsta riba vrši Županijska poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako bi se poribljavanje izvršilo zdravom ribljom mlađi po provedenoj zdravstvenoj kontroli i propisanoj kakvoći.

Poribljavanje se provodi radi očuvanja i unaprjeđenja ribljeg fonda, a da se pri tome ne ugrozi biološka ravnoteža i povoljno stanje vrsta. Zbog toga su početak jeseni te kraj proljeća optimalna godišnja razdoblja za to, budući da je tada vodostaj veći, a rijeka bogatija prirodnom hranom potrebnom za prehranu riblje mlađi i njihovu prilagodbu novim uvjetima življenja.

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

Novčana sredstva za zaštitu prirodnih plodišta i poribljavanje rijeka i jezera po odobrenom godišnjem programu unaprjeđenja ribarstva u ribolovnoj zoni HNŽ/K za 2020.g. su osigurana od strane JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar i JP Elektroprivreda BiH Podružnica HE na Neretvi Jablanica kao dio utvrđenih obaveza uslijed izgradnje i rada njihovih hidroenergetskih objekta na tim područjima.

BISTRO!

USR „NERETVA 1933“ MOSTAR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.