EkologijaNajnovije vijesti

Sud poništio ekološku dozvolu za gradnju male hidroelektrane Slapi na Kasindolskoj rijeci

Okružni sud u Banjoj Luci poništio je ekološku dozvolu za gradnju male hidroelektrane Slapi na Kasindolskoj rijeci.

Kako je saopćila grupa građana “Stop gradnji malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci”, sud je uvažio tužbu Resursnog Aarhus centra, kojom je istaknuto da je prekršen zakon prilikom izdavanja prethodne ekološke dozvole za ovu elektranu.

Prema presudi, Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske je, kako su naveli, dužno da u roku od 30 dana donese novi upravni akt uvažavajući pravno shvatanje suda i primjedbe suda u pogledu postupka.

“Ova presuda je stigla u pravo vrijeme i za nas predstavlja još jednu veliku pobjedu nad nepravilnostima i nezakonitostima u slučaju gradnje tri male hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci. Upravo dok čekamo odluku Vrhovnog suda na osnovu upućene žalbe Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije na prvostepenu odluku Okružnog suda u Banjoj Luci u slučaju poništenja ekološke dozvole za malu hidroelektranu Samar, dobili smo još jednu potvrdu da su naše sumnje opravdane. Očekujemo od svih nadležnih institucija da sve naredne odluke donose u skladu s ovom presudom te poštujući zakone i propise. Mi smo se već obraćali Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije i Komisiji za koncesije te ih sada i javno pozivamo da nam odgovore i da zakažu sastanke kako bismo ih upoznali o stvarnom stanju na terenu”, poručila je Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana “Stop gradnji malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Podsjetili su da, kako su naglasili, već nekoliko mjeseci vode borbu za zaustavljanje gradnje tri male hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci zbog nezakonitosti i proceduralnih propusta.

“Uprkos evidentno lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru prošle godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ipak je izdalo rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane Podivič, Slapi i Samar. Nakon toga Okružni sud u Banjoj Luci je donio presudu kojom se poništava ekološka dozvola za gradnju elektrane Samar, nakon čega su zaustavljeni radovi na izgradnji te male hidroelektrane”, saopćila je grupa građana “Stop gradnji malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.