Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

UGSR ‘Bistro’ Zenica: Izvršeno poribljavanje ribolovnih voda potočnom pastrmkom

Dana 09. 09. 2022. godine uspješno je realizirana prva faza poribljavanja sa mlađi potočne pastrmke uzgojene u “Mini-centru za revitalizaciju autohtonih salmonidnih vrsta riba” mrijestilište Kremenik.

Poribljena je rijeka Lašva sa 2.000 komada mlađi potočne pastrmke u uzrastu 7-12 cm, te rijeke Babine uključujući dio rijeke Sebuje sa sa oko 4.500 komada kao i rijeke Bistričak sa 4.000 komada od strane UGSR “BISTRO” Zenica.

U akciji su učestvovali: Tuzlak Mirsad, Marković Rade i Ćatić Almir – naši vrijedni aktivisti i članovi našeg UO, te nosioci eko sekcije našeg udruženja.

Analiza virusološke pretrage na uzorcima mlađi potočne pastrmke izvršena je na Odjeljenju za akvakulturu Veterinarskog fakulteta Veterinarskog instituta u Sarajevu.

Pregled i dezinfekciju kompletne količine mlađi pred poribljavanje izvršena od strane Veterinarske stanice Vitez.

Inspekcijski nadzor mlađi potočne pastrmke izdvojene za poribljavanje Lašve, Babine rijeke i rijeke Bistriča na mrijestilištu Kremenik izvršile su veterinarska i poljoprivredna kantonalna inspekcija o čemu su sačinjeni zapisnici.

Realizacija projekta je nastala iz potrebe “Očuvanje biodiverziteta i unapređenje ihtiofaune vodotoka grada Zenica u skladu sa nedavnom izradom revizije riblje osnove od strane Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu”. Ukupno je pušteno 10.500 komada. Ovom prilikom se zahvaljujemo na saradnji ribogoilištu Vitez na profesionalnoj saradnji.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.