Jedna pozitivna priča: USR “Vitez” i SRD “Bistro” iz Kaknja vraćaju život u Bukovicu i Trstionicu

Nakon nedavnog pomora ribe u rijekama Bukovici i Trstionici, članovi USR “Vitez” iz Viteza sa Draganom Jonjićem na čelu su donirali 500 komada Potočne pastrmke za obnovu ribljeg fonda u ove dvije rijeke.

Kao veza između ova dva udruženja veliki doprinos je imao Almedin Mrki Porča koji je nesebičnim radom, trudom i zalaganjem bio glavna spona između ova dva društva.

Članovi SRD “Bistro” Kakanj su dana 07.04.2023. godine izvršili poribljavanje ove dvije pomenute rijeke i još dvije koje se nalaze na području općine – Ribnicu i Zgošću.

‘Kao znak zahvalnosti odlučili smo donirati dio potočne pastrmke koju uzgajamo za svoje potrebe iz ciklusa mrijesta 2021./2022. Izdvojili smo 500 komada potočne pastrmke uzrasta do 20 cm. koja je namjenjena za revitalizaciju uzvodnog dijela prelijepih rijeka Trstionice i Bukovice na području SRD ‘Bistro’ Kakanj. Rijeka Trstionica prolazi kroz ekološku katastrofu ispuštanjem otpadnih voda u potok koji se ulijeva u Trstionicu. Dana 07.04.2023. godine, predstavnici SRD “Bistro” Kakanj zajedno sa Almedinom su preuzeli ovu donaciju u “Mini-centru za revitalizaciju autohtonih salmonidnih vrsta riba” mrijestilište Kremenik sa svom neophodnom pratećom dokumentacijom. Želimo im uspješno poribljavanje.”, rekao je Dragan Jonjić.

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

Hvala USR “Vitez” i “Mini centru za revitalizaciju autohtonih salomoidnih vrsta riba” mrjestilište Kremenik iz Viteza na čelu s Draganom.

SRD “Bistro” Kakanj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.