Najnovije vijesti

Neukrotiva Drina raj za ribolovce

Rijeka Drina jedinstvena je po mnogo čemu, a najviše po tome što je najlepša i najčistija planinska rijeka na Balkanu sa brojnim populacijama plemenitih vrsta riba, a njene pritoke nadaleko su poznate po slatkovodnom ribolovu, te predstavljaju jednu od željenijih destinacija svih pasioniranih ribolovaca.

Najveći primjerci 

U rijeci Drini nalazi se nešto više od 30 vrsta riba iz 14 porodica riba, a najpoznatija je mladica, koju još nazivaju i “kraljicom Drine”. Od svih riba na Drini nju je najteže uhvatiti i ona je san svakog ribolovca, piše B92. Na području Bajine Bašte uhvaćeni su najveći primjerci u Evropi sa više od 30 kg.

Pored mladice, veoma je atraktivan i lov lipljana. Pored njih, ribolovci mogu upecati i soma, smuđa, šarana, pastrmku, mrenu, skobalja, ali i mnoge druge ribe kojima pogoduje ovakva voda. Drina sa vještačkim jezerima Perućac i Zaovine pruža povoljne uvjete za ribolovni turizam. Bistri i čist vodeni tok bogat je raznovrsnom riječnom ribom.

Prema kvalitetu vode, a prije svega količini kiseonika i količini potrebne hrane, različite riblje vrste naseljavaju različite dijelove rijeke. Prema ribljim vrstama koje naseljavaju rijeku Drinu i ostale planinske rijeke, njihov tok se može podijeliti na zonu pastrmki, zone lipljana, područije mrene i područije deverike.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH u mušičarenju za juniore

Ova područja nisu oštro podjeljena i u zavisnosti od građe korita manje ili više se prepliću omogućujući nekim ribljim vrstama da se javljaju duž cijelog toka rijeke. Međutim, sa sigurnošću se mogu registrovati tri sektora Drine koja se veoma oštro razlikuju po naseljenosti, kvalitativnom i kvantitativnom sastavu riba.

U toku ljetnjih mjeseci posebnu atrakciju za sportske ribolovce predstavlja lov krupnih riba na plovak, a najviše skobalja, kojeg ima upravo u rijeci Drini, ali ne na svim mjestima duž čitavog njenog toka. Iskusni ribolovci ističu da idealan teren za ljetni lov skobalja predstavljaju mjesta gdje se dubina rijeke postepeno smanjuje, a tok ubrzava, zatim lokacije sa bržim protokom vode i ravnomjernom dubinom od metar-dva, kao i one lokacije na kojima je jedno od srednjeg i krupnijeg šljunka, na kojem rastu modrozelene alge.

Zaštićene su zakonom

Zahvaljujući velikoj providnosti vode, jata riba, i to ne samo skobalja, mogu se locirati i vizuelno. Iskusni ribolovci iliti majstori svog zanata ukazuju na česte promjene nivoa vode, koji je nekada i veoma visok, što im, kako sami često navode, otežava pecanje.

Pročitajte i:   Poziv za učešće na Prvenstvu i Kupu FBiH u lovu ribe udicom na plovak

Ipak, to ne umanjuje njihovu riješenost da uživaju u svojoj omiljenoj “rekreaciji”.

Pored autohtonih vrsta u rijeci Drini se mogu naći i one iz drugih krajeva svijeta, poput kalifornijske pastrmke, sunčanice i srebrnog karaša.

Bitno je upamtiti i sljedeće – Kao prirodne rijetkosti ove riblje vrste (mladica, potočna pastrmka, lipljen) zaštićene su zakonom pa je njihov lov, ugrožavanje i uznemiravanje strogo zabranjeno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.