EkologijaNajnovije vijestiVideo

Opasna mrlja kreće se ka Maglaju

Nepoznata materija koja je u rijeku Bosnu dospjela na mjestu izlivanja otpadnih voda kompanije “Arcelor Mittal” u Zenici i izazvala pomor ribe kreće se ka Maglaju, saopšteno je jutros Srni iz Uprave civilne zaštite RS.

Masna mrlja još nepoznatog sastava, od dospijevanja u rijeku prije više od 24 sata, u međuvremenu se razlila i teško je pratiti njeno kretanje, navode iz Uprave civilne zaštite, dodajući da su opštinski štabovi civilne zaštite obaviješteni o njenom postojanju i prate stanje na područjima koja pokrivaju. Putem kolektora otpadnih voda u krugu kompanije “Arcelor Mittal” u Zenici u rijeku Bosnu je ispuštena veća količina opasne materije. Ribari i stanovnici naselja uz obalu Bosne uočili su masnu mrlju, koja mirisom podsjeća na mazut i o tome obavijestili policiju i inspektore.
Policija, kantonalni tužilac, nadležni inspektor i pripadnici Uprave civilne zaštite u noći između subote i nedjelje obavili su uviđaj u krugu bivše Željezare, gdje je uz “Arcelor Mittal” smješteno još nekoliko privrednih preduzaća, i uzeli uzorke vode. U kontaktu sa Upravom civilne zaštite Federacije BiH Civilna zaštita RS obaviještena je da je na mjestu zagađenja Bosne zabilježen neprijatan miris i da je došlo do pomora ribe.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

One thought on “Opasna mrlja kreće se ka Maglaju

  • Postavio StariAlas 24 August, 2009

    Opet su izgleda krenuli po starom prijeratnom sistemu, znam dobro prije rata je rijeka Bosna bila jedan od vecih zagadzivaca rijeke Save, pogotovo tvornica celuloze, zar nema niko da im stane u kraj,
    _________________________________________________________________

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.