Iz Udruženja i savezaNajnovije vijestiOstale vijesti

ZA PET DANA DEVET PRIJAVA

Nakon poribljavanja voda USR “Glavatica” Jablanica je poštujući odluku Skupštine, proglasila privremenu zabranu ribolova na vodama na kojima je izvršeno poribljavanje, a u cilju zaštite ribljeg fonda i sprječavanja nekontrolisanog masovnog izlova tek ubačene ribe.

Iako je veliki zadatak pred ribočuvarima i volonterskom službom, obilasci su intenzivniji, a i zadovoljni smo poštivanjem zabrana od strane ribolovaca….

Ipak, što bi stari ljudi rekli “u svakom žitu ima kukolja”, pa se tako ni svi ribolovci ne pridržavaju zabrane.
Tako je u pet dana, od kako je izvršeno poribljavanje devet ribolovaca zatečeno da love u zabranjenom dijelu ribolovnih voda. Protiv njih će nadležnoj inspekciji biti podnesene prijave, a prema članovima ovog udruženja koji su zatečeni u nedozvoljenom ribolovu pokrenut i disciplinski postupak.
Kako saznajemo od kolega iz USR “Bistro” drežnica i kod njih je na snazi privremena zbarana ribolova na dijelu Grabovičkog i na Salakovačkom jezeru.
Ovim putem se zahvaljujemo svim ribolovcima i građanima koji zovu i obavještavaju nas o pojavama nedozvoljenog ribolova jer nam na taj način u dobroj mjeri olakšaju posao. Ipak je nemoguće istovremeno pokriti kompletne vode kojima upravlja ovo udruženje, ali na ovaj način to u dobroj mjeri uspjevamo. Dokaz za to je i devet prijava za pet dana.
Ima i takvih “ribolovaca” koji nas kritikuju zbog uvedenih privremenih zabrana i negoduju jer kako kažu nemogu u ribolov, a našu odluku smatraju glupom i protuzakonitom. Odluka je itekako zakonita, a i da nije u interesu je očuvanja ribljeg fonda tako da ćemo se iste i dalje pridržavati. Uostalom očuvanje ribljeg fonda je osnovni cilj udruženja,a ne masovno izlovljavanje.
Još jednom hvala svima koji zovu i pomažu nam i BISTRO!!

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.