Iz regijeNajnovije vijestiTakmičenja

ФОТО: Oдржана друга ‘Власинска сомовијада’

OLYMPUS DIGITAL CAMERAУ организацији ЈП “Дирекције за грађевинско земљиште и путеве општине Сурдилица” одржана је друга Власинска сомовијада 24. и 25.08.2013.год. на Власинском језеру која је окупила 27 екипа из Србије и 3 из Бугарске.

Такмичење је отварио председника скупштине општине Сурдулица Чеда Митић који је напоменуо да дводневна манифестација ,,Власинска сомовијада“ има велики значај за општину Сурдулица што се тиче развоја туризма и да је један од циљева презентацији и популаризацији Власине као заштићеног природног добра 1 категорије.

Најуспешнијим учесницима дводневног такмичења уручена су признања и вредне награде, а уловљено је укупно једанаест сомова.

Прво место је освојила екипа у саставу Часлав Маринковић, Вељко Маринковић и Радмило Стојановић из Сурдулице који су укупно уловили 3 сома  тежине 14.480 грама. Иста екипа је победила и у категорији НАЈУЛОВ са уловљеним сомом од 6.800 грама, тако да је награду примио најмлађи члан екипе Вељко Маринковић.

На другом месту је екипа у саставу Бранко Ђошић и Бобан Миловановић такође из Сурдулице са укупно уловљеним једним сомом тежине 5.180 грама, док је на трећем месту била екипа из Лесковца у саставу Братислав Тошић, Јовица Стаменковић и Драган Стојичић са уловљеним сомом од 4.300 грама.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

На овогодишњој сомовијади жири је био у саставу Срђан Деспот-Блаф, аутор емисије Лов и риболов, Саша Ђорђевић извршни директор РТС-а и Владица Крстић чувар заштићеног подручја ПИО ,,Власина“.

У оквиру сомовијаде другу годину за редом приређено је и такмичење у спремању рибље чорбе од више врста риба којима језеро обилује и коју су сви присутни  са задовољством могли да пробају. По оцени стручног жирија најукуснију чорбу је спремио  Предраг Милошевић који је као награду добио рибљи котлић, друго место је освојио Ристић Светислав и добио камп столицу а  Петар Петров је за освојено треће место добио торбу за чување рибље чорбе.

У категорији ван конкуренције награђен је Владимир Јовановић старости 15 година једном кишном пелерином, док је најмлађи учесник овогодишње сомовијаде био Огњен Цветковић старости 8 година и  добио је један штап за пецање.

С обзиром да је “Власинска сомовијада“ манифестација која својим садржајима доприноси смањењу броја сома у језеру  Јавно предузеће „Дирекција за грађевинско земљиште и путеве општине Сурдулица“ управљач овог заштићеног подручја ће наставити традиционално одржавање ове манифестације сваке године.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Организатор се показао као одличан домаћин и изражава нескривено задовољство како бројем учесника тако и атмосфером која је владала на сомовијади. Ова манифестација из године у годину поприма све већи публицитет и значај.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.