EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

Neko uvezeo ribu štetnu po riblji fond Srbije

1380579_4848273784393_1036230672_nOvo je ona vijest kada naslov nema nikakve veze sa sadržajem vijesti, osim što je neko uzgred-budi-rečeno rekao tu rečenicu, i gdje je u pitanju potpuna neupućenost novinara u problem kojim se bavi… ili se kvalitetno pravi da je neupućen. Ovo me podsjeća na period kada smo uradili analizu ribe iz jezera Modrac i kada se na sve moguće načine pokušavao minimizirati nalaz i saopštenje Agencije za sigurnost hrane BiH, gdje nisu birali šta će i kako će, i gdje su pojedini direktori bili i vidoviti (pogledati kompletan prilog). Slika uz vijest je preuzeta sa www.facebook.com, kojom jedan ribolovac dokazuje da i druge ribe ugibaju i da je sigurno u pitanju neko zagađenje a ne to što je u pitanju “uvezena riba kojoj ne odgovara podneblje (!?)”… i gle čuda i koincidencije, i voda iz ovog jezera, kao i iz jezera Modrac, se koristi za piće.
Slijedi vijest preuzeta sa www.tanjug.rs

Na Gružanskom jezeru kod Knića došlo je do uginuća jedne vrste riba – američkog patuljastog soma, ali zbog toga nije ugroženo vodosnabdevanje pijaćom vodom, izjavio je danas Tanjugu direktor kragujevačkog javno-komunalnog preduzeća “Vodovod i Kanalizacija” Obren Ćetković.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Ćetković je naglasio da su preduzete sve mere da se uginule ribe uklone.

Upravnik ribolovočke službe “Ribers gauard” iz Jagodine koja gazduje vodama centralne Srbije Goran Đurđević u izjavi Tanjugu je rekao da su uginuće riba u četvratk 10. oktobra uočili ribolovci.

“Zajedno sa javno-komunalnim preduzećem ‘Vodovod i Kanalizacija’ preduzeli smo sve mere na uklanjanju uginulih riba, a uzorci su poslati na analizu u Veterinarsku inspekciju”, rekao je Đurđević.

On je dodao da je reč o ribi kojoj podneblje Srbije ne odgovara i da Gružansko jezero nije prvi slučaj gde je uočeno uginuće američkog patuljastog soma.

“Reč je o uvezenoj riba, koja je prava štetočina po riblji fond Srbije, jer jede sve ostale ribe”, naveo je Đurđević koji je kazao da mu nije poznato ko je i kada u Srbiju uvezao tu ribu.

Vodom za piće sa Gružanskog jezera snabdeva se oko 300.000 stanovnika Kragujevca i okolnih gradova.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.