EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

Neko uvezeo ribu štetnu po riblji fond Srbije

1380579_4848273784393_1036230672_nOvo je ona vijest kada naslov nema nikakve veze sa sadržajem vijesti, osim što je neko uzgred-budi-rečeno rekao tu rečenicu, i gdje je u pitanju potpuna neupućenost novinara u problem kojim se bavi… ili se kvalitetno pravi da je neupućen. Ovo me podsjeća na period kada smo uradili analizu ribe iz jezera Modrac i kada se na sve moguće načine pokušavao minimizirati nalaz i saopštenje Agencije za sigurnost hrane BiH, gdje nisu birali šta će i kako će, i gdje su pojedini direktori bili i vidoviti (pogledati kompletan prilog). Slika uz vijest je preuzeta sa www.facebook.com, kojom jedan ribolovac dokazuje da i druge ribe ugibaju i da je sigurno u pitanju neko zagađenje a ne to što je u pitanju “uvezena riba kojoj ne odgovara podneblje (!?)”… i gle čuda i koincidencije, i voda iz ovog jezera, kao i iz jezera Modrac, se koristi za piće.
Slijedi vijest preuzeta sa www.tanjug.rs

Na Gružanskom jezeru kod Knića došlo je do uginuća jedne vrste riba – američkog patuljastog soma, ali zbog toga nije ugroženo vodosnabdevanje pijaćom vodom, izjavio je danas Tanjugu direktor kragujevačkog javno-komunalnog preduzeća “Vodovod i Kanalizacija” Obren Ćetković.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Ćetković je naglasio da su preduzete sve mere da se uginule ribe uklone.

Upravnik ribolovočke službe “Ribers gauard” iz Jagodine koja gazduje vodama centralne Srbije Goran Đurđević u izjavi Tanjugu je rekao da su uginuće riba u četvratk 10. oktobra uočili ribolovci.

“Zajedno sa javno-komunalnim preduzećem ‘Vodovod i Kanalizacija’ preduzeli smo sve mere na uklanjanju uginulih riba, a uzorci su poslati na analizu u Veterinarsku inspekciju”, rekao je Đurđević.

On je dodao da je reč o ribi kojoj podneblje Srbije ne odgovara i da Gružansko jezero nije prvi slučaj gde je uočeno uginuće američkog patuljastog soma.

“Reč je o uvezenoj riba, koja je prava štetočina po riblji fond Srbije, jer jede sve ostale ribe”, naveo je Đurđević koji je kazao da mu nije poznato ko je i kada u Srbiju uvezao tu ribu.

Vodom za piće sa Gružanskog jezera snabdeva se oko 300.000 stanovnika Kragujevca i okolnih gradova.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.