Najnovije vijestiTehnike i pribor

Vrijeme podvodnih mušica – Ogi Davidović

Ovo doba godine nije dobro za lov mušicom, ali ukoliko vremenski uslovi dopuste, i ako ste uporni, može dati rezultate. Pravi je dar ako uspijete ugrabiti priliku za lov suvom muhom jer je doživljaj fantastičan. Lipljen je najgladniji zimi najviše zbog toga što se hrani isključivo vodenim insektima kojih je tada mnogo manje nego u toplijim danima. Zato, ukoliko ugrabite priliku, probajte osjetiti kako udara gladan lipljen. Od uslova vam treba sunčan dan mala i bistra voda.Češljajte sva povoljna mjesta, pogotovo pliće prelive sa sitnim valovima ili „mrežom“ kako kod nas kažu. Lipljen je riba sa najboljim vidom, a pogotovo kad je gladan vidi svaki pokret na površini i lako se odlučuje za napad.


          
Ipak, mnogo je realnije pokušati lov podvodnim mušicama, jer ne trebaju u tolikoj mjeri povoljni uslovi. Zimi je lipljen više pri dnu, jer se većina onoga što bi mu bilo primamljivo za pojesti upravo tu, što ipak favorizuje podvodne muhe. Lovi se najčešće na imitacije crva, i bice mi drago ako vam dio mog iskustva koje ću prenijeti u ovom članku pomogne.

Pročitajte i:   Apokaliptični prizori HE "Ulog": Ekološka bomba za smrt smaragdne kraljice Neretve?!

Opet moram da pomirim neka oprečna mišljenja oko ovih stvari. Naime jedni su isključivi da crve prave tako da budu glatki i sjajni, o čemu ću u nastavku, mada su skoro isto lovni i oni koji su napravljeni od konca ili vunice. Moram da kažem da svaki ozbiljan mušičar mora da istražuje jer se samo tako dolazi do rezultata.

Za ovo doba se prave nešto krupniji crvi i sa nekim detaljima koji će pomoći da budu uočljiviji, pogotovo ako je voda veća ili blago zamućena. Obično svi imaju crvenu ili crnu zadnjicu i rebra od bakarne žice, ili nešto šire lamete zlatne ili srebrene, zavisno o tome kolika je vidljivost u vodi.

Dugo su se glatki crvi pravili tako što bi se namotali od konca željene boje a onda „presvlačili“ nekim providnim materijalom koji bi se predhodno isjekao na trakice. Najčešće su to bile rukavice od lateksa, kondomi ili baloni. Nedostatak ovakvih trakica je što su nježne i lako znaju pući jer da bi mušica bila čvsta morate ih jače zategnuti. Da bi bile čvršće lakirali su ih bezbojnim lakom što je samo donekle povećalo čvrstinu i produžilo proces izrade. Da bi izbjegli sve ove procedure predlažem da potražite mrežaste vreće od povrća u odgovarajućim bojama, a ima ih, i polako izvučete niti i sa njima namotate tijelo.Tako namotana mušica biće drastično čvršća i ništa manje lovnija a izbjećićete dosadnu proceduru pravljenja i lakiranja koju sam već opisao.          

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

Druga vrsta se pravi na klasičan način tako da nema potrebe za opisivanjem. Osim ovih vrsta treba pokušati sa gamarusima(riječnim račićima) stalnim stanovnicima rijeka ukoliko nisu zagađene ali o njima ću drugom prilikom.Ako vam se ipak ne da ili nemate mogućnosti  da napravite sebi neke od ovih mušica veći izbor „OGI fly“ mušica možete naći u prodavnicama : u Sarajevu  „BLINKER“ na Skenderiji i u Trebinju „KORMORAN“ u novom tržnom centru.    

 

 

Ogi Davidović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.