EkologijaNajnovije vijesti

Ministar Nevenko Herceg razgovarao sa predstavnicima REC-a

Osnivaju drinsku i neretvansku komisiju
Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg primio je jučer u Sarajevu direktora Regionalnog centra za zaštitu okoliša (REC) za centralnu i istočnu Evropu Radoja Lauševića i direktoricu REC-a za BiH Jasnu Draganić.
Poseban naglasak posvećen je novom projektu REC-a, pod radnim nazivom SIDA, a odnosi se na izradu ekoloških akcijskih planova s dijelom projekta koji se istovremeno implementira.Dogovoreno je da će prijedlog o općinama dati Federalno ministarstvo okoliša i turizma, vodeći računa o ugroženosti i izloženosti područja pritiscima na okoliš. Razgovaralo se i o potpisivanju trilateralnog sporazuma između

Srbije, Crne gore i BiH oko očuvanja dijela prirode, vezanog za sliv Drine, a podržana je i akcija osnivanja tzv. Drinske komisije po uzoru na slične komisije za Savu i Dunav. Herceg je predložio osnivanje Komisije za sliv rijeke Neretve koja je itekako ugrožena postojećim aktivnostima, a posebice je naglasio da ćae doći u pitanje opstojnost eko-sustava, predviđenim zahvatima unutar projekta Gornji horizonti, te je predložio čelnicima REC-a aktivnije učešae njihovih struenih resursa u ovoj problematici. Razgovaralo se o projektu Zeleni paket, koji se odnosi na edukaciju mladih starijih razreda osnovnih škola i mlađih razreda srednjih škola, koji se finansira preko REC-a, a čiji je donator Nizozemska vlada.
Dogovoreno je sudjelovanje stručnjaka ministarstva na uređenju paketa i njegove prilagodbe posebnostima BiH, te njegove implementacije.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.