Najnovije vijestiVremeplov

Da sačuvamo od zaborava – Ribarski list

ОРГАН САВЕЗА СПОРТСКИХ РИБОЛОВАЦА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ
Година XLVI Сарајево, септембар – октобар 1971. године • Број 5

XVIII PRVENSTVO U ULOVU RIBE UDICOM l KONGRES CIPS-a U SAN MARINU
Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom, kao i Kongres CIPS-a {Confederation Internationale de la Peche Sportive) održani su od 16. do 19. septembra- Organizator i domaćin ove sportske manifestacije bila je Federacija sportskih ribolovaca San Marina.San Marino je minijaturna demokratska republika osnovana 301. godine n. e. na površini od 61 km2 sa istoimenim, gradom udaljenim 12 km od italijanskog grada Rimini na jadranskoj obali. Kako na podrucju San Marina ne postoji rijeka od sportskog interesa, to je domaćin organizovao takmičenje u lovu ribe 300 km dalje u sjevernoj Italiji na »Canale Scanicatore Mincio«. Svi učesnici takmičenja tali su smješteni u mjestu Peschietra.U subotu 18. septembra nakon ceremonije svečanog otvaranja takmičenja i izvlačenja startnih brojeva, u 8-30 sati započelo je takmičenje 16 nacionalnih ekipa od čega 15 iz Evrope i l iz Afrike. Uslovi kanala bili su ujednačeni, a svaki takmičar je imao na raspolaganju 20 metara staze. Takmičari su bili podijeljeni u pet sektora, tako da su naši takmičari u svakom sektoru imali
startno mjesto br. 16.Našu ekipu sačinjavalo je pet takmičara prvo-plasiranih na Saveznom prvenstvu održanom u sastavu:
1. Cvejović Stojan iz SRD »Smederevac« iz Smedereva,
2. Novaković Živomir iz SRD »Morava« iz Čačka,
3. Miljković Dragoslav iz SRD »Nišava« iz Niša,
4. Kuskunović Krunoslav iz SRD »Bosut« iz Šida,
5. Suvić Zika iz SRD »Kečiga« iz Sr. Mitrovice.

Takmičenje je trajalo 3 sata. U prvom poluvremenu naši takmičari imali su dobar uspjeh i očekivao se dobar plasman u odnosu ina ostale, ali se kasnije sreća okrenula prema italijanskim takmičarima, koji su se preorijentisali na lov dalje od obale na klijenove koji su težinom donosili više poena. Ekipni plasman bio je slijedeći:
1.Italija ; 2. Belgija ; 3. Francuska ; 4. San Marino ; 5. Švajcarska ; 6. Luksemburg ; 7. Poljska ; 8. SR Njemačka ; 9. Austrija ; 10. Holandija ; 11. Jugoslavija ; 12. Vel. Britanija ; 13. Bugarska ; 14. Sud Africa ; 15. Irska ; 16. Čehoslovačka.

U pojedinačnom plasmanu prvi je Bassi Dino 3.913 poena Italija, drugi Alfieri Alberto 2.744 poena Italija, treći Zimmer Edmund 2.492 poena Njemačka, a naš najbolje plasirani takmičar Cvejović Stojain deveti sa 1.393 poena. Ostali naši takmičari zauzeli su 16, 35, 68 i 69 mjesto.Sa plasmanom naše ekipe možemo biti zadovoljni, jer smo prošle godine u konkurenciji samo 12 ekipa bili zadnji. Sigurno je, da i poznavanje uslova vode na kojoj se odvija takmičenje i brza preorijentacija na ulov druge vrste ribe utiču na ishod takmičenja, što nam. pokazuju i podaci da su dva naša takmičara imala četiri puta vise ulovljenih riba od prvo plasiranog italijanskog takmičara, ali je težina ulovljenih riba odigrala glavnu ulogu. Svakako i deveto mjesto u pojedinačnom plasmanu u konkurenciji 80 vrhunskih takmičara nije slab rezultat.

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom

Kongres CIPS-a, na kome su ispred Sportsko-ribolovnog saveza Jugoslavije prisustvovala dva delegata i dva delegata Saveza za ribolov i sportove na moru, održan je 17., 18. i 19. septembra u Kon­gresnoj palati. San Marina. Prvog dana Kongresa uvodni referat podnio je predsjednik CIPS-a Dr Eliodoro Cicognani, a zatim su slijedili izvještaji verifikacione komisije i blagajnički izvještaj. Popodnevno zasi jedan je odvijalo se oko usvajanja novog Statuta CIPS-a, koji će se primjenjivati nakon što do idućeg kongresa usklade svoje statute Komiteti za sportski ribolov, bacački sport i morski ribolov. Istog dana sve učesnike Kongresa primili su regenti Republike San Marino, a ministar za turizam i sport pozvao je delegate na koktel u Palatu turizma.Drugog dana Kongresa rad se odvijao po Komitetima Komisijama s tim, što je jedan dio delegata prisustvovao svjetskom šampionatu. Zadnjeg dana Kongresu su podnijeli izvještaje Komiteti i Komisije, izvršen je prijem u članstvo CIPS-a bacačkih saveza Italije, Francuske i Švedske. Na prijedlog Cehoslovačkog Saveza odlučeno je, da se 1972. godine u mjesecu julu održi u Pragu Kongres CIPS-a i šampionat, a u SR Njemačkoj kamp mladih povodom Olimpijskih igara. Na Kongresu je odato priznanje Irskom Savezu za oragnizaciju šampionata u morskom ribolovu, a Društvu sportksih ribolovaca u Titogradu za organizaciju Kupa Evrope na Morači. Svi učesnici svjetskog Šampionata učestvovali su 19. septembra u defileu, na čelu sa gradskom glazbom i grupom strelaca u starim, nošnjama do trga pred Palazzo del Governo, gdje je u čast takmičara i delegata kongresa održano streljačko takmičenje i podjela pehara svim ekipama. Federacija sportskih ribolovaca San Marina isti dan u veče za učesnike Kongresa i takmičare organizovala je u Kongresnoj palati banket, na kome je 10 prvoplasiranih takmičara primilo prigodne nagrade, a predstavnici nacionalnih delegacija uručili su poklone organizatoru ove sportske manifestacije.

Z. B. Sarajevo

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Na osnovu Pravilnika o dodjeljivanju priznanja i pohvala organizacijama, sportskim radnicima i takmičarima Saveza sportskih ribolovaca ВiH, Upravni odbor Saveza na sjednici od 25.juna 1971.godine, a na predlog Predsjedništva Upravnog odbora donosi
O D L U KU
da se dodjele slijedeća priznanja udruženjima za njihovu aktivnost:
Diplomu sa plaketom za dugogodišnji rad i aktivnost:
1. Udruženju sportskih ribolovaca Konjic
2. Udruženju sportskih ribolovaca Listića
3. Udruženju sportskih ribolovaca Sanski Most
4. Udruženju sportskih ribolovaca Derventa
5. Udruženju sportskih ribolovaca Rogatica
6. Udruženju sportskih ribolovaca Bosanski Samac
7. Udruženju sportskih ribolovaca Brčko
8. Udruženju sportskih ribolovaca Gornji Vakuf
9. Udruženju sportskih ribolovaca Goražde
10. Udruženju sportskih ribolovaca Višegrad
11. Udruženju sportskih ribolovaca Ulog
12. Udruženju sportskih ribolovaca Srbac
13. Udruženju sportskih ribolovaca Bugojno
Pohvalnicu za postignute uspjehe u toku 1970. god.
1. Udruženju sportskih ribolovaca Prijedor za izgradnju ribarskog doma.
2. Udruženjima sportskih ribolovaca Jajce, Mostar,Prozor, Banja Luka, Derventa, Travnik i Građačac za uspješna poribljavanja rijeka.
3. Udruženju sportskih ribolovaca Tuzla i Lukavac i Zajednici KRF »Modrac« za organizaciju Saveznog i Republičkog takmičenja.
4. Udruženjima sportskih ribolovaca Zvornik, Bileća, Srebrenica, Bajina Bašta i Nikšić radi uspješne saradnje na međurepubličkim vodama.
Sekretar: Ahmet Gaćo, Predsjednik: Zvonko Budimski, Bileća, 25. juni 1971. godine

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

IZJAVA ZAHVALNOSTI

Upravni odbor Saveza sportskih ribolovaca Bosne i Hercegovine na svojoj sjednici od 16. oktobra o. g. razmatrao je izvještaj Komisije za takmičenje o organizaciji i sprovođenju XVI Republičkog prvenstva i proslave jubileja Saveza sportskih ribolovaca Bosne i Hercegovine održanih 26. i 27. juna ove godine.Na sjednici je konstatovano, da su se u organizaciji prvenstva i proslave pored materijalne pomoći Udruženja sportskih ribolovaca iz Banja Luke, Bihaća, Doboja, Duvna, Fojnice, Goražđa, Gradačca, Konjica, Mostara, Novog Travnika, Odžaka, Tuzle, Zenice, Živinica i Zajednice »Modrac«, te Opštinske skupštine Bileća svojim zalaganjem posebno istakli i više članova sportskih ribolovaca iz Udruženja u Bileći i Trebinju, kao i Članova Organizacijskog odbora i Takmičarske komisije Saveza, a uz veliku pređusretljivost građana iz Bileće koji su svojom gostoljubivošću i obezbjedenjem smještaja za brojne učesnike omogućili da XVI Republičko prvenstvo i jubilarna proslava najbolje uspiju.Tim   povodom Upravni odbor Saveza zaključio je, da se na pruženoj pomoći i zalaganju svima naprijed pomenutim ovim putem javno preko »Ribarskog lista« zahvali.
Upravni  odbor Saveza sportskih ribolovaca BiH.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

OBAVJEŠTENJE
Obavještavamo sve sportske ribolovce, članove udruženja: Blatnica, Bosanska Dubica, Han Pijesak, Jelah, Srebrenica i Teslić da i pored naših urgiranja njihova udruženja ni do 1. novembra o. g. nisu dostavila spiskove svojih pretplatnika »Ribarskog lista«, pa radi toga list ne primaju. Molimo članove pomenutih udruženja da zahtijevaju od upravnog odbora svoga udruženja da se dostave spiskovi sa odresama Savezu da bi uredno i na vrijeme mogli primati »Ribarski list«.
Redakcija »Ribarskog lista«

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.