KrivolovNajnovije vijesti

U BiH ni ribe nisu mirne od kriminalaca – Ribokradice pustoše bh. rijeke i jezera

Imamo pravu najezdu ribokradica, žale se Konjicani • Lovi se preko svake mjere i izlovljava plemenita riba, potvrdjuju Podrinjci
Mreže, vodene puške, eksploziv i razna hemijska sredstva dio su arsenala ribokradica koji iz bh. rijeka i jezera dnevno izvlace po nekoliko stotina kilograma ribe koju prodaju na crno. Ribokradice su posebno aktivne u vrijeme lovostaja, unatoc zaprijecenoj kazni od 200 do 10.000 KM.
Kritike sudstvu
Udruženje sportskih ribolovaca «Una» ima 12 ribocuvara i volontersku službu koja im pomaže u kontroli ribolova na rijekama. Midhat Midžic, predsjednik Udruženja, ogorcen je na sudstvo »koje ne procesuira ribokradice u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu».
– Za šest godina izdali smo 1.100 prekršajnih prijava, a pola tih prekršaja su napravili isti ljudi. Iako su novcane kazne visoke i trebale bi biti opomena za sve ribokradice, naše sudstvo je neefikasno – razvlaci prijave i izigrava Zakon, zbog cega su ugrožene sve endemske vrste riba – kaže za «San» Midžic.Jedna od ugroženih endemskih vrsta je drinska pastrmka, upozorava Zijo Terovic iz Sportsko-ribolovackog društva «Goražde».
– Lovi se preko svake mjere i izlovljava se plemenita riba lipljen i pastrmka, a na malim rijekama rukama se lovi endemicna vrsta potocne pastrmke – kazao nam je Terovic. Prema njegovim rijecima, ribokradice na Višegradskom jezeru love i po 400 kilograma ribe dnevno.
Lopovi iz Srbije
– Na dijelu jezera koje je u nadležnosti RS-a, ribokradice postavljaju veliki broj mreža, tako da riba koja tamo zimi stanuje u dubinama nece moci izaci u martu. Ribocuvari to pokušavaju sprijeciti, ali to je postala prava mafija, a imamo informaciju da mreže postavljaju i ribokradice koje dolaze iz Srbije – istice Terovic, uz konstataciju da Drinu cuvaju samo ribari, «a inspektori ništa ne rade».
Probleme s ribokradicama imaju i ribocuvari Udruženja sportskih ribolovaca «Konjic».
– Jablanicko jezero pripada nadležnosti tri opštine, tako da je naša nadležnost samo na jednoj trecini jezera, zbog cega ribokradice odlaze na druga dva. Svakodnevno pišemo prijave, ali imamo pravu najezdu ribokradica – žali se u izjavi za naš list Mustafa Prevljak, šef ribocuvarske službe Udruženja.
A. Alic – SAN

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

One thought on “U BiH ni ribe nisu mirne od kriminalaca – Ribokradice pustoše bh. rijeke i jezera

  • Pregledano: 314 puta
    ____________________
    Postavio Seha 19 February, 2009
    Kovach prijatelju neinteresuje njih ni Boracko nego ubace one kalife pa se i tu ubere koja marka.. Sto se sarana tice da ikako mogu dozvolili bi da ga istrijebe za jedan dan kako bi i to bila salmonoidna voda.. Ta voda je izrodila par kapitalnih sarana ali eto jos uvijek ima onih koji neznaju da je bojler davno izmisljen. Zalosno je viditi tu vodu kako lagano ali sigurno propada u divljoj gradnji i otpadnim vodama.
    _____________________
    Postavio Kovach 18 February, 2009
    Da se ja pitam viina kazne za ovo bi bila od 5.000 do 50.000 KM pa ko voli nek izvoli. A što se tiče izjave gospodina Mustafe Prevljaka odgovorno tvrdim da nije tačna. Do neki dan nisu ništa radili, a to mogu potvrditi i članovi njihovog udruženja. Meni je lično jedne prilike na zajedničkom sastanku radi sprječavanja krivolova rekao “Nas to ne interesuje, mi od jezera nemamo ništa”. Tačno zato ih interesuje Boračko i gornji tok Neretve (Glavotičevo i uzvodno) kao i revir za fly fishing jer ga samo novac interesuje. Moj Mustafa tebi je vrijeme u penziju, a pusti omladini nek radi. BISTRO
    ________________________
    Postavio oblak 18 February, 2009
    ma nije to ljudi krivolov to se malo skokne da se zabaci jer je lovostaj dug i tesko je izdrzati da se ne zabaci. Naravno ta se sva riba vraca znaci samo C&R. Bistro!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.