Iz Udruženja i savezaNajnovije vijestiReportaže

Otvorena ribolovna sezona na pastrmku u BiH

Proteklog vikenda brojna sportsko ribolovna udruženja u našoj zemlji organizovali su fešte u povodu otvaranja ribolovne sezone na pastrmku. Veliki broj ljubitelja prirode i ribolova protkelog vikenda u subotu i nedelju družili su se uz obale rijeka i jezera i na taj način obilježili početak sezone lova na pastrmku. Najsvečanije bilo je na Boračkom jezeru na kojem se okupilo više od 150 sportskih ribolovaca iz svih krajeva naše zemlje gdje je uz bogatu trpezu, pjesmu i bogat ulov ribe upriličena prava fešta.


Kako bi sve peroteklo u najboljem redu, pobrinula se Organizacija sportskih ribolovaca Konjic i ribočuvarska služba iz Konjica. Prije nekoliko dana obogatili su jezero sa 1.500 komada lovne – odrasle potočne pastrmke koju su prisutni ribari vješto izvlačili iz jezera. Dnevna dozvola je 10 KM. Dok su neki uživali u specijalitetima s roštilja i muzici, drugi su se trudili da prvog dana lova na pastrmku nakon pet mjeseci pauze pokažu svoje umjeće u pecanju pljegave ljepotice. Dvije velike žute pastrmke prkosile su svim ribarima i ploveći jezerom dokazale da nisu «hlapljive» i da ih niko ne može namamiti na mamac. Brojni ribari su se radovali da ulove ribu kakvu nikada do sada nisu ulovili, ali sve je bilo samo maštanje, jer žute ribe ovog puta nisu htjele da zagrizu mamac.
Da bi se našlo mjesto, brojne Sarajlije na ovo prekrasno jezero stigli su u petak navečer i cijelu noć proveli uz obale Boračkog jezera, a u ranu zoru stotine štapova zabačeno je u vodu i ribari čekali da riba zagrize mamac.Malo je ribara koji su se kući vratili bez ulova.
– Ovdje je raj za sportske ribolovce i ljubitelje prirode. Ovdje smo došli na druženje na jezeru na kojem je voda prelijepa u kojoj se krije bogatstvo ribljeg fonda, pastrmke i šarana. Punili smo čuvarice i družili se, uz ribarske priče, kaže Refik Muhović iz Sarajeva koji je upecao pet potočnih pastrmki, a Zuhra Begtašević iz Konjica, kaže: – Ovdje smo došli da se družimo. Jezero je poribljeno pastrmkom i ribari su mogli uživati u lovu ribe i prirodnom ambijentu. Upecala sam pet riba i uživala u prirodi sa svojom rodbinom i prijateljima, pojašnjava Zuhra Begtašević.
Od tri do pet riba upecali su: Vejsil Kamenica, Selver Silajdžič, Hazim, Kemo i Fudo Butmir, Suad i Smajl Kovačević, Refik Muhović, Omer Begtašević, Mesud Sušić, Emir Hadžić, Mehmed Pozder, Safet Suljević, Fadil Delalić, Mujica Voloder, Mirsad Nezirović, Almir Kovač, Bajazit Kovač, Smajo Hodžić, te Sulejman i Džemal Badžak, Denis Dželmo, Safet Dželmo, Elvis Prevljak, Senad Kulubić, Sulejman Šoto, Sabrija Mustafica, Džemo i Ćamil Lepara i brojni drugi. Svi su bili prezadovoljni ulovom i rekli da su zadovoljni ulovom za prvi dan otvaranja sezone norma je ispunjena.
Fešte su organizovane u brojnim udruženjima širom Bosne i Hercedgovine.. Veselo je bilo u Goraždu, Foči, Višegradu, Olovu, Kaknju, Zenici, Travniku, Bosanskoj Krupi, Novom Gradu, Konjicu, Jablanici, Mostaru, Prozoru na Ramnskom jezeru, Trnovu, Ilidži, Hadžićima, Banjaluci, Bihaću, Mostaru, Trebinju, Lukavici, Prijedoru, Brčkom, Bileći, Gacku, Nevesinju, Ulogu, Sanskom Mostu i drugim krajevima naše zemlje bilo je veselo. Otvaranje ribolovne sezone u gornjem toku Neretve u Glavatičevu je 1. aprila.

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

I. BAJROVIĆ

One thought on “Otvorena ribolovna sezona na pastrmku u BiH

  • Pregledano: 1285 puta
    _______________________________
    Postavio Profesionalac 11 March, 2009
    Bio sam na otvorenju i sramota je da i pored ribo čuvara pojedinci love na gagu i crve. Pa da su bar uhvatili nešta krupno nego ovu “siču” Naka im je na čast. Pravim profesionalcima BISTRO
    _______________________________
    Postavio Adnan 10 March, 2009
    Jezero je ekstra druzenje jos bolje sto se vidi iz prilozenog,ali ulov sramota za ribare
    _______________________________
    Postavio od zileta 09 March, 2009
    ma jezero je pravi biser, i volio bi ga posjetiti, bas se vidi unikat, ma bas mi se pritisak digne kad vidim ove guzonje, kako su raspolovili to sto je ubaceno da malo prozivi i da se izmrijesti pa da se onda ima sta da lovi , nema nas nidje dok god je ovakvih , RIBOLOVACA
    ________________________________
    Postavio Senad Musinovic 05 March, 2009
    Bistro Jezero je prelijepo to znam,i odem ponekad tamo.Ali raja, Neretva u gornjem toku je nesto posebno.Samo Revir dozvole da malo pojeftine.
    Jer za nas standard, ili bilo ciji. 40km dnevno je neizvodljivo.A Glavaticevo je odmor za dusu.Uz prelijepu Neretvu S Mekousnom i Lipcem.Pastrmke ima skorom svih vrsta.A Glavatica ipo 10 kila.Svim ribolovcima bih pozelio da barem jednom svoje musice isprobaju na tom mjestu Bistro Senad Srajevo.
    _______________________________
    Postavio njusho 05 March, 2009
    kako ispod mjere ja sam svaku izmjerio, ovo su sve kapitalni primjerci od 375grama do 1,3kg
    _______________________________
    Postavio Guest 04 March, 2009
    Oako je svake godine klasican odstrel a kad se zavrsi hajka na ove jadne pastrmke prestoji nosenje sarana od 15 i vise cm.
    _______________________________
    Postavio meja77 04 March, 2009
    E cuj ti 1.500 komada lovne,odrasle potocne pastrmke.A bogami ja na ovim fotkama nevidim niti jednu preko mjere,ali eto neka je tako,da im nekvarimo “cejf”.Bistro raja i puno ulova preko mjere!
    _______________________________
    Postavio KRCKO 04 March, 2009
    Naravno da su premale,ali koga to briga,vazno je ponjeti kuci.
    SRAMOTA!!!!!!!
    _______________________________
    Postavio slap 04 March, 2009
    Dabogda im se ruke posušile,e svasta hoda kuglom zemaljskom…
    _______________________________
    Postavio Pliva 04 March, 2009
    Pa valjda ce , pustiti, jos toliko…
    _______________________________
    Postavio Kovach 03 March, 2009
    A šta kad izbroje do 1.500?
    _______________________________
    Postavio reno 03 March, 2009
    Lijepo je vidjeti ovakva druženja na jednom mjestu. Svaka čast. Ali imam jednu opasku. Da se ne uvrijede ribari,meni su ove ljepotice ipak malo premale. Ne znam, možda se varam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.