Najnovije vijestiOstale vijesti

Zašto u Modracu ugiba riba “američki somić”

Posljednjih nekoliko dana Tuzlaci se ponovo susreću sa redukcijama vode koje podsjećaju na donedavno dugogodišnji problem u ovom gradu. Snabdijevanje pitkom vodom, naročito u kasnim večernjim satima, stalno je reducirano, a razlozi su, kako navode iz JKP “Vodovod i kanalizacija”, remonti na elektrodistributivnoj mreži.
U protekloj sedmici rađeno je više remonta na elektrodistributivnoj mreži, zbog čega su još van upotrebe jedan bunar i jedna pumpa na izvorišu Sedam vrela u Stuparima. Situaciju je znatno usložila i pojava uginuća jedne vrste ribe, “američkog somića” na jezeru Modrac, tako da je iz preventivnih razloga isključeno vodosnabdijevanje na novom postrojenju Cerik, čime je smanjen kapacitet isporuke vode za više od 300 litara u sekundi – kazao je Sead Džambić, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla.

Iz Općine Tuzla također potvrđuju da je postrojenje Cerik isključeno iz preventivnih razloga, te da nije riječ o trovanju ribe, što potvrđuje i činjenica da iz za sada nepoznatih razloga ugiba samo jedna vrsta ribe. Ista vrsta ribe ugiba i u ostalim jezerima širom BiH. Također je rečeno da su izvršene analize vode i da je prema rezultatima ona ispravna.
Ostaje da se riješi problem uklanjanja uginule ribe iz jezera Modrac, sazvan je i sastanak načelnika općina uz jezero radi pronalaženja rješenja odgoditi remonte
Direktor Džambić dodaje da su u toku dogovori sa Elektrodistribucijom Tuzla da se planirani elektro remonti odgode do uključivanja postrojenja u Ceriku. Građani se obavještavaju da će u narednim danima dolaziti do prekida u vodosnabdijevanju te se mole za strpljenje.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Preuzeto sa:www.dnevniavaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.