Najnovije vijestiOstale vijesti

Poskok, najopasnija evropska zmija

Poskok je najotrovnija i najopasnija evropska zmija, a na crnoj listi nalazi se zbog dužine, veličine zuba i smrtonosnog otrova.

  


Boja ove otrovnice je promjenjiva, tako da joj je leđna strana siva, žuta ili smeđa s tamnom cik-cak prugom. S trbušne strane je bjelkasta s crnim tačkama. Mužjak naraste do jednog metra, a ženka je manja. Uz izlomljenu prugu na leđima, ova zmije je prepoznatljiva po trouglastoj pljosnatoj glavi, okomitoj zjenici i roščiću na vrhu njuške.
Poskok u ustima ima dva duga otrovna zuba, povezana s otrovnom žlijezdom.
Jezik mu je dug i rašljast, a tu su mu čulo dodira i mirisa.
Pari se od kraja aprila do početka maja, a ženka od septembra do oktobra okoti deset do 20 mladih, koji odmah poslije izlaska iz majčinog tijela probiju nježnu opnu jajeta.
Poskok živi do 15 godina, a u hladnijim krajevima spava zimski san.
Neprijatelji su mu ptice grabljivice i male zvijeri, posebno orao zmijar.
Poskok voli suva kamenita područja s dosta grmlja. Aktivan je većinom noću, a danju sklupčan spava vareći hranu. Posebno je opasan u jesen, kada se penje na drveće gdje dočekuje ptice, a tada lako strada i čovjek, ako neoprezno prolazi i dotakne ga.
Ugriz poskoka je često smrtonosan. Čak i tek izleženi mladunci dugi od 15 do 18 centimetara su opremljeni otrovom i otrovnim zubima, te mogu zadati vrlo ozbiljan i opasan ugriz.
Otrov se pretežno sastoji od hemotoksičnih tvari, koje zgrušavaju krv i izazivaju šok. Snaga njegovog otrova čak je jača i od nekih kobri. Prvi simptomi trovanja su bol i oticanje ugrizenog dijela tijela, a otok se javlja dva do tri minuta nakon ugriza i brzo se širi. U velikih primjeraka zubi mogu biti dugi i jedan centimetar, pa otrov može biti unesen u mišić, što ubrzava razvoj simptoma trovanja.
Kao i sve zmije, poskok može dugo izdržati bez hrane. Hrani se uglavnom miševima, pticama i gušterima, ponekad krticama, drugim zmijama i sljepićima. Zabilježeni su i slučajevi hanibalizma. Svoju žrtvu najprije usmrti otrovom, a onda je guta.
D.Sladojević – Nezavisne Novine

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.