Najnovije vijestiOstale vijesti

Marić: Pecala na svim bh. rijekama, a stigla čak i do Nijagare

Za Danicu Danu Marić, koja je rođena prije 78 godina u Gomiljanima kod Trebinja, ribolov je ljubav, sport, rekreacija kojim se počela baviti prije 38 godina. Iako stopostotni invalid iz Drugog svjetskog rata, ode na svoju Trebišnjicu da napoji dušu i vrati se kući puna srca.
– Kada sam počinjala malo su me sa podozrenjem gledali šta će žena u „muškom“ poslu – kaže Dana. Lovila je na gotovo svim rijekama u BiH, a najviše u Lastvi na brzaku kada rade dvije turbine Hidroelektrana na Trebišnjici. Stigla je čak do Nijagare.
– Išla sam kod brata i sestre u Las Vegas i pošto su znali da sam strastveni ribolovac
izvadili su mi dozvolu na tri mjeseca. Prešla sam preko Nijagarinih vodopada, preko one velike brane. Pastrmke nisu kao naše, dosta su manje ali su široke. To je bilo moje neponovljivo iskustvo – priča Dana. Prvi registar u Sportsko-ribolovnom društvu „Trebinje“ Daninih je rukudjelo, kasnije ga je štamparski opremio pokojni prof. Danilo Sikimić, istinski prijatelj rijeka i ribolova. Dana posjeduje i fototeku koja sadrži brojne prizore iz ribarskog života.
– Najviše će mi biti žao kada više ne mognem izaći na svoju Trebišnjicu i zabaciti kaže Dana.
Treća sreća
– Davne 1972. godine prvi put sam zabacila na brzaku u Lastvi. Prva dva dana nije bilo ulova i to mi je teško palo, ali treći izlazak na rijeku bio je srećan. Ulovila sam svoju prvu ribu – priča Dana.
Ribolovni sudija
Iako je život posvetila ribolovu, na njenom jelovniku riba nije bila čest gost, ali kada se servira strugač je ono što ne odbija. Nikad nije lovila po noći i sa čamca, uvijek je poštovala ribolovna pravila, a dugi niz godina je i ribolovni sudija.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

One thought on “Marić: Pecala na svim bh. rijekama, a stigla čak i do Nijagare

  • Postavio hero 29 December, 2009
    Sjecam se Dane sa Sastavaka kod tunela, nek joj je bistro…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.