EkologijaNajnovije vijesti

Mještani struju plaćaju i životima (Video)

Ekološka katastrofa u tuzlanskim naseljima♦Nezvanični podaci koje struka nikada nije verificirala, govore da prosječan životni vijek u naselju Divkovići iznosi 49,9 godina
Termoelektrana Tuzla objekt je od nemjerljivog značaja za Federaciju i državu BiH. Struja koja se tamo proizvodi ima svoju cijenu koju plaćamo svi, međutim, cijenu te struje, na svoj način, već pola stoljeća plaćaju stanovnici tuzlanskih mjesnih zajednica Bukinje, Šićki Brod, Husino, Plane i Lipnica. Oni, naime, osim novca za struju, daju zdravlje i kvalitet svakodnevnog života.
Ljetni dani
Ekološki incidenti u zapadnom predgrađu Tuzle nisu rijetka pojava, razlika je jedino u tome radi li se o prašini sa šljačišta na kojima se odlažu ostaci upotrijebljenog uglja, prekomjernoj koncentraciji lebdećih čestica iz dimnjaka Termo-elektrane, izraženoj vlazi ili, pak, o kiselim kišama. Rezultat je, nažalost, loš kvalitet života više od 15 hiljada ljudi na koje svakodnevno utječe rad tuzlanske fabrike struje.
Posljednji u nizu ekoloških incidenata desio se prije samo dvadesetak dana, kada je tamni oblak sa šljačišta Divkovići 2 doslovno prekrio naselje
Šićki Brod, a potom Bukinje i Husino. Ista situacija desila se nepunih dvadesetak dana prije ove, a u navedenim naseljima suhi ljetni dani, s mhogo vjetra, zbog očitih razloga čekaju se s velikom zebnjom.
Sve se ovo dešava dok se planovi o gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla provode u djelo. Naime, urađena je studija o utjecaju spomenutog objekta na okoliš, u kojoj je, zanimljivo, analizirano zdravstveno stanje stanovništva Tuzlanskog kantona, ali bez posebnog osvrta na zdravstveno stanje stanovništva iz neposrednog okruženja Termoelektrane.
Ipak, nezvanični podaci koje struka nikada nije verificirala, govore da prosječan životni vijek u naselju Divkovići iznosi 49,9 godina?!
Sportski kompleks
Uprkos tome, predviđeno je da se na istom području na kojem se trenutno nalazi pet aktivnih šljačišta kao prateći objekt za Blok 7 izgradi još jedno, i to na poljoprivrednoj površini u neposrednoj blizini desetak jezera na lokalitetu bivšeg površinskog kopa Šićki Brod.
Načelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da će lokalitet bivšeg površinskog kopa Šićki Brod u regulativnom planu Općine Tuzla biti upisan kao sportsko-rekreativni kompleks.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH u mušičarenju za juniore

Dodatak administratora:
Kako to izgleda kada se nad pomenutim ugroženim naseljima nadvije “šljačišna oluja”, možete vidjeti na sljedećem snimku.

httpv://www.youtube.com/watch?v=HipXWgovftU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.