Najnovije vijestiTehnike i pribor

Organizirana pokazna vježba prezentacije mamaca “Fly Fishing” tehnikom

Udruženje građana “Bistro” i Fly Fishing klub “Catch&Release” iz Sarajeva, organizirali su u subotu, na rijeci Miljacki, pokaznu vježbu prezentacije mamca “fly fishing” (mušičarenje) tehnikom.
Vježba je izvedena pod mentorstvom Mensura Jahjefendića-Meme, prvog EFFA instruktora mušičarenja u BiH, a namijenjena je polaznicima Škole mušičarenja koju će UG “Bistro” i klub “Catch&Release” održati tokom aprila i maja mjeseca.
Za sada imamo 20-tak polaznika i cilj nam je da ih osposobimo za ribolov ovom jedinstvenom tehnikom. Škola uključuje teoretsku i praktičnu nastavu, a na kraju će polaznicima biti dodijeljene i diplome o uspješno završenoj obuci“, izjavio je Feni potpredsjednik UG “Bistro” Senad Kapo.
Među većinom ribolovaca vlada mišljenje da je mušičarenje najfiniji i najhumaniji način ribolova koji zahtjeva poseban pribor, vještinu ribolovca kako u vladanju priborom zbog specifičnosti ove tehnike tako i u pravljenju i odabiru vještačkih mušica za ribolov.
Fly fishing je drevna vještina stara skoro dva milenija koja je i danas veoma rasprostranjena, a mnogi je smatraju savršenstvom ribolova.
Fly fishing zahtjeva, prije svega, umjeće u zabacivanju i prezentaciji vještačke mušice, a takođe i veliko iskustvo u izvlačenju ulovljene ribe, veliko znanjne o insektima koji su sastavni dio ishrane riba.
Tako treba znati njihovu građu, faze razvoja, boju, staništa, vrijeme rojenja.
Sve to je od presudnog značaja u odabiru imitacije vještačke mušice, a samim tim i uspjehu prilikom ribolova.
Mušičarenje je nastalo iz potrebe da se ulovi riba koja je našim precima bila prijeko potrebna da bi prehranili sebe i svoju porodicu. U pokušaju da ulove što više ribe, posmatrali su njihovo ponašanje i način na koji se one hrane.
Tako su primjetili da se pastrmke rado hrane raznim insektima koji žive u vodi i pored vode koji nošeni vjetrom ili oboreni kišom padaju na vodu.
Zbog nemogućnosti da tako male insekte love i stavljaju kao mamac, došli su na ideju da pokušaju imitirati takve insekte.
Uz pomoć vune, pera ili konca, namotanog na udicu pravili su razne imitacije insekata i tako su nastale prve vještačke mušice.
Mušičarenje je danas široko rasprostranjeno, a tehnike i materijali od kojih se prave vještačke mušice skoro su dovedene do savršenstva.

Pročitajte i:   Obavještenje: Promjena termina održavanja Prve lige SRS BiH

httpv://www.youtube.com/watch?v=ClYtvpCEe1Q

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.