EkologijaNajnovije vijesti

Najzagađeniji u regionu: U BiH se mjesečno koristi 100 miliona plastičnih kesa

U BiH se mjesečno koristi oko 100 miliona plastičnih kesa, što je čini najzagađenijom zemljom ovim otpadom u regionu, konstatovano je na radnom sastanku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) i Centara civilnih inicijativa (CCI).

Sa današnjeg skupa poručeno je da modele rješenja treba tražiti u ubrzanju razgradivosti i zabrani korištenja određenih vrsta ovog otpada.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Svjetlana Radusin rekla je da će resorno ministarstvo u saradnji sa CCI odabrati najprikladniji model rješavanja ovog problema koji treba da se ugradi u nove propise o zaštiti životne sredine, čija je izrada u planu Ministarstva.

Ona je dodala da je u RS trenutno na snazi okvirni Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o upravljanju otpadom, ističući da su plastične kese veliki problem, kako za deponije, tako i zbog nekontrolisanog odlaganja s obzirom na vrijeme njihovog razgrađivanja.

Radusin je podsjetila da je na posljednjoj sjednici Narodne skupštine usvojen Nacrt zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, kojim će se između ostalog definisati sistem finansiranja zaštite po principu “zagađivač plaća”.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

“U narednih 60 dana provešćemo javnu raspravu i pripremiti prijedlog ovog zakona za parlament”, najavila je Radusin.

Projekt menadžer CCI Siniša Bencun rekao je da bi za BiH najprihvatiljivija bila kombinacija elemenata, među kojima su dodavanje aditiva prilikom proizvodnje plastičnih kesa koji će ih činiti razgradivim u periodu od četiri godine, te zabrana ultra tankih kesa koje su neprikladne za prikupljanje i reciklažu.

“Današnja radna grupa ima zadatak da razmotri moguće modele i izabere optimalno rješenje koje je primjenjivo za BiH, nakon čega će se uputiti entitetskim vladama na javnu raspravu i usvajanje”, rekao je Bencun, dodajući da rješenje ne treba da ide u pravcu gašenja velikog broja radnih mjesta u industriji plastičnih kesa.

24sata.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.