EkologijaNajnovije vijesti

Provedene aktivnosti na realizaciji akcije “Poskidajmo zastave sramote”

Akcija će se održati 02.09. (petak) od 14:00h – 20:00h i 03.09. (subota)  od 08:00h do 12:00h

Akcija “Poskidajmo zastave sramote” podrazumjeva skidanje PVC kesa sa obalnog rastinja pored rijeka, a za ovu prvu akciju pod ovim nazivom smo odabrali rijeku Ljubinu na potezu između Srednjeg i Semizovca.

Sam termin “Zastave sramote” prvi je upotrijebio rahmetli Nijaz Abadžić, autor emisije “Živjeti s prirodom” – prve emisije sa ekološkim temama.

Naša želja je da akcija “Poskidajmo zastave sramote” postane tradicionalna akcija koju će provoditi i naše Udruženje, ali i sva druga ribolovačka i ekološka Udruženja na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Za realizaciju akcije smo dobili finansijsku podršku od ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

U ovom periodu smo kontaktirali i pozvali na zajedničko učešće u akciji članove SRD “Vogošća”, USR “Sarajevo 1906”, i SRD “Novi Grad” od kojih smo dobili potvrdan odgovor.

Sa članovima U.O. SRD “Vogošća” koje gazduju rijekom Ljubinom smo obišli teren i dogovorili vrijeme i tok izvođenja akcije, te količinu i veličinu ribe kojom će se rijeka poribiti.
Tom prilikom, zahvaljujući članovima SRD “Vogošća”, na terenu je bila i ekipa RTV “Vogošća” koja je napravila prilog o akciji.

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Na učešće u akciji su pozvani i načelnik opštine Vogošća gosp. EDIN SMAJIĆ, načelnik opštine Centar gosp. DŽEVAD BEĆIREVIĆ, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo gosp. ABID JUSIĆ te predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine gosp. ŽELJKO KOMŠIĆ.
Do sada, potvrdne odgovore smo dobili od načelnika opštine Vogošća, gosp. Edina Smajića, koji je za realizaciju akcije organizovao i ekipu civilne zaštite opštine, te predsjedavajućeg predsjedništva gosp. Željka Komšića koji u svom odgovoru piše:

“Prije svega želim da Vam se zahvalim na upućenom pozivu za sudjelovanje u akciji “Poskidajmo zastave sramote”, koju toplo pozdravljam budući da je riječ o značajnom koraku za očuvanje prirodnog bogatstva.
U odnosu na druge, naša zemlja raspolaže neprocjenjivom blagom čiste vode za piće, ali nažalost, pojedinci još uvijek nemaju razvijenu svijest o posljedicama svojih postupaka kojima ne samo da privremeno zagađuju okolinu, već utiču i na budućnost očuvanja životne sredine i kvaliteta života.
Stoga, iskreno podržavam Vašu akciju u nastojanju da se na ovaj način ukaže na postojanje problema zagađenja voda u Bosni i Hercegovini i nadam se da ću biti u mogućnosti da zajedno sa svojim saradnicima učestvujem u istoj.”

Akcija će se provesti u petak 02.09. od 14:00 do 20:00  i u subotu 03.09. od 08:00h do 12:00h.U subotu u 12:00 sati će biti organizovan doček gostiju i druženje svih učesnika sa gostima, te i razogovori o problemima na terenu s kojima se susreću ribolovci.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Pozivamo sve ribolovce i sve ljubitelje prirode da se pridruže akciji u subotu 03.09., da tim malim korakom animiramo javnost i druga Udruženja sa ekološkim predznakom i odredimo jedan dan u godini kada ćemo svi izaći na rijeke i jezera te očistiti priobalno rastinje od PVC kesa, nadajući se potpunom ukidanju istih.
Dan kada ćemo poskidati te “zastave sramote”…zastave NAŠE sramote!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.