KrivolovNajnovije vijesti

Krivolov: Zapaljeno 156 mreža

Zajednica sportskih ribolovaca jezera Modrac u posljednja dva mjeseca organizovala je uspješne aktivnosti u borbi protiv krivolova. Za tih dva mjeseca iz jezera je izvađeno 156 mreža. Nešto više saznajemo od predsjednika USR Mrena Živinice Dragi Hiltnera:

“Nakon uređenja i revitalizacije Bara u Malinama krenulo se na čišćenje voda jezera Modrac, jer je poznato da krivolovci haraju ovim vodama, koje su pune raznih ribljih vrsta. Uspjeli smo za 2 mjeseca prikupiti više mreža nego svi ostali kantoni zajedno tokom cijele godine. Ovo je djelo Zajednice jezera Modrac, koje okuplja Smuđ Lukavac, Kreku Tuzla i Mrenu Živinice”.

Mada Zajednica ima dva profesionalna čuvara ribolova, ipak krivolovaca je mnogo više i teško im je stati u kraj. Ali, posljednje mjere koje se poduzimaju mogle bi dati bolje rezultate, o čemu Hiltner kaže:

 “Postigli smo dobru saradnju sa PU Živinice, s kojima smo u utorak krenuli u zajedničku akciju, sa tri čamca  i uspjeli zaplijenti  dvadesetak mreže, tako da smo sve zapalili i uništili. Na sinoćnoj sjednici Upravnog odbora Zjednice ribolovaca jezera Modrac dogovorili smo  nabavku dva čamca i prateću opremu za naše ribočuvare i 10 pojaseva za spasavanje, jer osim profesionalaca imamo i 20 volontera čuvara ribljeg fonda”.

Suzbijanje krivolova jedan je od prioriteta sportskih ribolovnih udruženja, a ko će više ušićariti, sportski ribolovci ili krivolovci, ostaje da se vidi.
Š.Gadžo – zivinice.ba

Pročitajte i:   USR Bioštica i Stream Tackle: Održan 8. Stream Fishing Cup Bioštica 2024

3 thoughts on “Krivolov: Zapaljeno 156 mreža

  • Cestitam na akciji i zelim puno uspjeha u istrebljenju krivolova.

  • Konacno dobre vijesti sa Modraca…Svaka cast momci…

  • astoraurora

    Prevashodno na samom početku da pohvalim i čestam na uspješno izvedenim akcijam čišćenja jezera Modrac od mreža. Iskrene čestitke i svaka pohvala. No, budimo realni to je “kap u moru”, ovaj broj mreža na ovoliko jezero i djelovanje mrežara na svakom dijelu jezera je gotovo ništa naspram toga koliko je još mreža na jezeru. Naime, navodi se u tekstu da je ovim brojem za dva mjeseca podignuto toliki broj mreža i da je veći nego svi ostali kantoni zajedno tokom cijele godine. Imajte na umu da su u drugim Kantonima mnogo manja jezera, da je jezero Modrac drugo po veličini u BiH, odmah iza Buškog.
    Druga stvar, na ovom jezeru djeluju tri ribolovačke službe i samo zajedničkim akcijama, saradnjom, moglo bi se napraviti mnogo više i zaustaviti jednom ovo uništavanje jezera. Pecam na ovom jezeru dugi niz godine i redovno uzimam godišnju dozvolu, ali ove godine razmišljam da li da to učinim. Naime, poznato mi je šta se odradilo u posljednjim akcijama po pitanju mreža i da je uništen čamac ribolovačke službe, što se mora krivično goniti i neka mi niko ne govori da tu nema šta da traži policija. Ja sam svake sedmice na jezeru u robolovu, obilazim gotovo cijelo jezero sa čamcem, tražeći pogodno mjesto za ribolov, ali sam uvidio da su mreže na gotovo cijeloj obali jezera, “pokrivena” je cijela obala. Varalicu nemaš gdje zabaciti, plovak ili dubinka takođe. Nudim se da ribočuvarima pokažem mjesta gdje ribokradice nesmetano danonoćno rade i bacaju mrežu, više se ne boje nikoga pa to rade i u toku dana. Tačno ću im pokazati mjesta gdje su mreže i gdje su u kojim kućama su smještene i nadgledaju svoje mreže.Mislim da i ribočuvari znaju za to…Ne smije se na ovom stati, što se uradilo, bez obzira na ono što su ribokradice uradile. Ako stanu samo će im pokazati da i dalje mogu da se nesmetano bave svojim nezakonitim poslovima. Sva obala, to znam zasigurno, obala Polica, odnosno, obalom od žičare do ušća Spreče je pokrivena mrežama, pa se dalje nastavlja istočnom obalom sve do Kiseljaka (Stari motel), pa i dalje. Evo, nudim se da ću ih odvesti tačno na mjesta gdje su mreže, u svaki zaliv, svaku uvalu i da će sigurno navaditi mreža više nego u ovim prethodnim akcijama…Samo nemojte stati, sad ih treba pritisnuti i pokazati im da se ozbiljno mislisa zaustavljanjem ove nelegalne djelatnosti na jezeru… Molim vas samo nastaviti i još žešće i djelotvornije…Evo svojim primjero želim da vam pomognem u tome, koliko mogu, a mislim da ima još ribara koji bi vam dali podršku. Čestitke još jednom i Bistro….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.