Najnovije vijestiOstale vijesti

Ribolov lijek za sumornu stvarnost

banja lukaBanjaluka – Da je ribolov jedan od omiljenih hobija za Banjalučane svih generacija potvrđuje stalni rast članstva Sportsko-ribolovnog društva Banjaluka, koje trenutno broji 1.210 ribolovaca.

Sekretar ovog društva Andrija Žunić kaže da imaju članove svih generacija.

– U našem društvu su svi, od penzionera do osnovaca. Ribolov je jedan od najpopularnijih hobija u našem gradu. Osim želje za dobrim ulovom, mnogi ga vole zbog opuštanja i relaksacije. Na rijeci je uvijek mirno i to se cijeni – istakao je Žunić.

Dugogodišnji strastveni ribolovac Enver Kljunić (62) kaže da je u ovaj hobi zaljubljen još od djetinjstva i da nema boljeg načina za bijeg od surove stvarnosti koja nas je zadesila. Najčešće lovi na Vrbasu, a često je i na Uni, Savi, Sani i jezeru Bočac.

– Ima nas svih generacija. Pecamo uglavnom iz hobija i uživamo u odmoru u prirodi. Nema boljeg odmora nego na obali – priča Kljunić.

Njegova omiljena riba je škobalj, pa se on najčešće i nađe na udici.

– Najčešće lovim škobalja, od kojeg pravim pljeskavice i marinade, kojima počastim porodicu i prijatelje. Uz ribolov sam usavršio i pripremanje fiš paprikaša, pa se često oprobam i na takmičenjima – kaže Kljunić.

Pročitajte i:   Održano prvenstvo SRS BiH u mušičarenju za juniore

Žunić ističe da su na području grada na Vrbasu najbolje lokacije za ribolov Zelenac ispod tvrđave Kastel i Toplice, a ribolovcima preporučuje i lokacije u Laktašima i Klašnicama, gdje najčešće lovi škobalja, mladicu, klena i mrenu.

– Najveću ribu sam upecao na Sani. Riječ je o somu teškom 18 kilograma – kazao je Žunić, navodeći da je ribolov odličan hobi, ali da dobra oprema iziskuje i znatne troškove.

Ribolovci su i najbolji čuvari rijeka, a ove godine u Vrbas je pušteno 400.000 mlađi. Njihovi najveći neprijatelji su lovokradice, koji uništavaju riblji fond.

– Kazne su rigoroznije nego ranije, a imamo i tri čuvara, pa se krivolov u dobroj mjeri suzbija. Imamo svakodnevne intervencije, ali je krivolov zbog oštrih kazni znatno smanjen – pojasnio je koordinator čuvarske službe Marinko Popović.
Kazne

Prema Žunićevim riječima, dozvola za ribolovce košta od 28 do 78 maraka, u zavisnosti od starosne dobi.

On je istakao da se kazne za krivolov kreću i do 900 maraka.

Pročitajte i:   Održano 3. i 4. kolo Prve lige BiH u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.