Iz regijeNajnovije vijesti

Hrvatska: Pokušali oslobađanje tune iz ribogojilišta

Organizacija ‘The black fish’ se na svojoj internetskoj stranici pohvalila da su oslobodili stotine ugroženih plavorepih tuna iz kaveza u uzgajalištu tune kod Ugljana te da su njihovi članovi neopaženo prošli kraj osiguranja i kasno navečer ušli u more kako bi oslobodili ribe.

U saopštenju su naveli i da već nekoliko sedmica istražuju kontroverznu industriju tune u Hrvatskoj.

Plavorepa tuna jedna je od najvećih i najbržih riba na svijetu, kao i najugroženija vrsta tune. U posljednjih nekoliko godina povećao se ulov ove ribe u Jadranskom moru kako bi se zadovoljile potrebe azijskog tržišta“, stoji u saopštenju.

Ta vijest vam je lažna. Dvojica državljana Velike Britanije pokušali su razrezati kaveze, ali su napravili minornu štetu od nekoliko stotina kuna i ni jedna tuna nije izašla niti pobjegla. Uhapsila ih je policija i koliko znam pustili su ih. Inače nisam nikad prije čuo za tu organizaciju, a i tvrdnje koje iznose su lažne. Naime, samo ove godine Kali tuna je u more pustila oko 20 milijuna oplođenih jaja tune. Nama je u interesu da se ta industrija održi što duže, tako da su priče o izlovu i izumiranju vrste posve besmislene“, rekao je direktor Kali tune Miro Mirković.

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.