Najnovije vijestiVremeplov

Vremeplov: Plotica veća od rekorda

Plotica je riba koja živi u većim i dubljim rijekama. U istočnoj Bosni jedino se može uloviti u Drini. Oni koji su imali priliku da ulove ovu ribu veoma ukusnog mesa, znaju da je njena težina mogla biti najviše do 0-60 kilograma.

Da se saznanja o veličini ove ribe promijene, uticao je nedavno Teufik Akšamija iz Rogatice.
Loveći u Drini, odnosno jezeru HE “Bajina Bašta”, kod sela Tatinica, na štap “Silstar” dužine 1.80 m, sa silkom 0.22 mm i na leptiricu broj 3, ulovio je ploticu tešku 1.80 kg.Dužina joj je bila 47 a širina 18 cm.

Sa ovim kapitalcem među ploticama dugo sam se nosio. Sve dok je nisam izbacio na suho, nisam znao sa kakvom ribom imam posla. Veoma je jaka i trebalo je dosta spretnosti i vještine da je se domognem – kaže Akšamija.

Da spretnost i vještine Akšamiji ne manjka, dokaz je i to da se on, sa neznatnim prekidima, bavi ribolovom od 1948. godine. I do sada je imao dosta uspjeha. Posebno se zna za njegove uspjehe u lovu na mladice među kojima su bili primjerci sa preko 10 kg.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

Inače, radi se o velikom zaljubljeniku prirode. Uz ribolov, gdje se ističe i aktivnostima na unapređenju ribljeg fonda i sportskog druženja ribolovaca Rogatice i okoline, aktivan je i kao lovac u Lovačkom društvu “Rogatica”.
S.M. ; Oslobođenje, 05.04.1990.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.