EkologijaNajnovije vijesti

Ljubitelji prirode u Sarajevu protestvovali zbog izgradnje brana

Kanjon Rakitnice
Kanjon Rakitnice

Nekoliko nevladinih udruženja koja okupljaju ljubitelje prirode među kojima su planinari, skiperi, rendžeri, uposlenici nacionalnog parka, naučnici, istraživači, šumari te pripadnici spasilačke službe okupili su se danas u Sarajevu na mirnim protestima da bi izrazili nezadovoljstvo zbog odobrenja izgradnje brana u prostoru budućeg nacionalnog parka “Bjelašnica-Igman-Treskavica-kanjon Rakitnice”.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA pojasnio Anes Podić iz Udruženja “Eko-akcija”, koje je jedno od organizatora protesta, razlog okupljanja nije samo izdato rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma slovenskom investitoru “Turboinštitutu” za izgradnju tri brane na rijeci Ljuta nego i sveopće nezadovoljstvo odnosnom države prema prirodnim područjima u BiH.

Podsjetio je da BiH ima samo 1,1 posto zaštićenih područja u odnosu na zemlje okruženja budući da Hrvatska ima oko 10 posto zaštićene teritorije, Slovenija 12,5 posto zaštićene teritorije, Srbija oko šest posto i Crna Gora oko osam posto zaštićene teritorije.

“Bilo je govora da ukoliko se izgradi nacionalni park ljudi neće moći uzgajati stoku u tom području, ali situacija je potpuno suprotna jer je nacionalni park prilika da se otvore mnoga radna mjesta”, naglasio je Podić.

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

Današnjim protestima ljubitelji prirode zatražili su poništenje ovog rješenja Ministarstva, budući da bi se izgradnjom brana trajno devastirao kanjon Ljute, a učesnici protesta upozoravaju da je upravo Federacija BiH donijela odluku još 2005. godine da se ovo područje proglasi od značaja za Federaciju BiH.

Član Upravnog odbora Udruženja planinarsko društvo “Željezničar” Kenan Muftić kazao je Agenciji FENA da je nekoliko nevladinih organizacija protiv rješenja za izgradnju brane pokrenulo upravni spor, a podnosioci tužbe očekuju pozitivan ishod jer u rješenju Ministarstva ima mnogo nepravilnosti, a ni zakonske procedure nisu ispoštovane.

Učesnici protesta prošetali su danas od Vijećnice kroz Baščaršiju sve do Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH gdje će im uručiti svoje zahtjeve u kojima stoji da žele poništenje okolinskih dozvola, donošenje zakona o nacionalnom parku te osiguranje trajne zaštite svih prirodnih vrijednosti.

Upozorili su da nevladin sektor utroši veliku energiju djelujući tokom javnih rasprava na zakonska rješenja i šaljući svoje prijedloge, ali u pravilu nijedno od njih ne bude usvojeno.

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Nakon što uruče svoje zahtjeve nadležnima ekoudruženja, kako su najavili, pridružit će se okupljenim građanima ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, koji od jučer protestuju zbog nedonošenja državnog zakona o jedinstvenom matičnom broju da bi im pružili podršku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.