Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Aktivnosti USR Vitez

ciscenje-vitez-422. mart, Svjetski dan voda – čišćenje korita i obale rijeke Lašve

Članovi Udruge sportskih ribolovaca Vitez u suradnji sa JKP “Vitkom” Vitez obilježili su 22. mart, Svjetski dan voda, čišćenjem korita i obale rijeke Lašve. Akcija je izvedena na dionici iznad mosta Modrulja. Iako su učestale prijave nadležnim inspekcijama za bacanje smeća i formiranje divljih deponija na obali i u koritu rijeke Lašve, nesavjesni građani i dalje smeće bacaju u ovu rijeku. Nažalost i ovaj put se odazvao jako mali broj članova USR Vitez.

Akciji se odazvali slijedeći članovi USR Vitez:

Rajko Livančić, Karlo Grabovac, Dragan Jonjić, Duško Pucar, Stipica Mlakić, Ivo Maljić, Dragan Šafradin, Niko Maljić, Mladen Bučar, Ivan Vrebac, Josip Grabovac i Jadranko Staničić. Ivica Blaž obzirom na zauzetost je donirao financijska sredstva.

Aktivnosti UO USR Vitez – MHE Lašva

Obavještavamo članove USR Vitez da je potpisan dogovor sa investitorom G-Tank iz Viteza u vezi gradnje MHE “Lašva” (lokacija ispod Impregnacije) o revitalizaciji dijela vodotoka na kojem će se graditi MHE. Revitalizacija se odnosi na štete koje će nastati tokom same gradnje objekta.

Prije početka izvođenja radova na MHE “Lašva” u prvoj fazi se izvode slijedeće aktivnosti:

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

1. Investitor G-Tank je izvršio uplatu na žiroračun USR Vitez u iznosu od 10.000 KM. USR Vitez je za kompletni uplaćeni iznos izvršio narudžbu potočne pastrmke u količini 1.000 kg, uzrasta 16 cm, iz ribogojilišta Dekorativa Rama. Navedenom količinom potočne pastrmke izvršit će se poribljavanje rijeke Lašve na dionici od mosta Modrulja do Mošunja u narednim danima. Poribljavanje će biti objavljeno na web stranici.

2. Zbog gradnje MHE “Lašva” će se izvršiti izlov ribe elektroagregatom nizvodno od navedenog objekta u dužini 2.000 metara. Sva izlovljena riba će se prebaciti uzvodno počevši od mosta Modrulja do Mošunja. Obzirom da USR Vitez nije ovlaštena za izlov ribe elektroagregatima sklopljen je ugovor sa “Udrugom CEAV – Centar za zaštitu i promicanje endemskih i autohtonih ribljih vrsta” iz Mostara za navedenu aktivnost.

3. Nakon završenih građevinskih radova i puštanja u rad MHE “Lašva”, investitor se obavezao uplatiti protuvrijednost od 700 kg potočne pastrmke, kojom će se izvršiti poribljavanje uzvodno i nizvodno od MHE.

Ujedno obavještavamo članove da je u toku pojačana kontrola ribolovnih voda USR Vitez (ribočuvari i volonterska ribočuvarska služba)

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Kontrola ribolovnih voda USR Vitez

Dana 30.03.2014. godine izvršena je kontrola ribolovnih voda na kompletnom toku rijeke Lašve koje pokriva USR Vitez u suradnji sa djelatnicima Policijske stanice Vitez. Kontrola je izvršena na 19 lokacija od Mošunja do Raškog polja.

 

Ovom prilikom kontrolirano je 26 ribolovaca, pri čemu su podnešene tri prijave. Razlozi za podnošenje prijava su: nedozvoljeni način ribolova i ulovi ispod mjere (15 komada potočne pastrmke uzrasta 18-20 cm i 3 komada lipljena uzrasta 20 cm) bez posjedovanja godišnje ili dnevne ribolovne dozvole.

Također su oduzeta dva kompleta ribolovnog pribora uz izdate priznanice. Sve prijave će biti procesuirane u najkraćem roku.

Zahvaljujemo se Policijskoj stanici Vitez i načelniku PS Vitez gdin. Ljuban Frljić. Upozoravamo sve ribolovce da će se ove kontrole nastaviti i u narednom periodu pogotovu što slijedi poribljavanje sa 1.000 kg potočne pastrmke uzrasta 16 cm i prebacivanje ribe sa lokacije MHE uzvodno.

Izvor: www.usrvitez.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.