Najnovije vijestiVremeplov

VREMEPLOV: Uvodnik “Ribarstva” iz 1938. godine

Uvodni tekst lista “Ribarstvo” iz 1938. godine

RIBARSTVO – Stručni list za unapredenje svih grana slatkovodnog i morskog ribarstva ♦ ZAGREB 1938. ♦ BROJ 1 i 2

Zašto izlazi „Ribarstvo?”

Prošlo je već oko petnaest godina otkako su kod nas počeli prvi pokušaji sa izdavanjem ribarskih listova. Za to vrijeme su stečena dragocjena iskustva o potrebi izlaženja takvih listova, kao i o mogućnostima njihovog uspjeha.

Nijedan od ribarskih listova, koji izlaze ili su izlazili, nije se razvijao nesmetano u pravcu normalnog širenja i jačanja, u onoj mjeri, koja bi odgovarala opsegu našeg ribarstva. Prema stečenim iskustvima ima tome više razloga.

Jedan od glavnih razloga je taj, što nijedan izdavač ribarskih listova, redovno su to ribarska društva, nije izdavanje ribarskog časopisa postavio za svoju glavnu zadaću, što je posve razumljivo i prirodno, jer se članstvo tih društava sastoji od ljudi, koji se bave ribolovom za zabavu ili za vlastitu potrebu ili sport, tako da su prema tome udešena i društvena pravila.

Ribarska književna zadruga je osnovana sa zadaćom da izdaje ribarski stručni list, ribarske knjige i druga izdanja. To je prva i glavna zadaća organizacije, koja uz to namjerava pomagati proučavanje riba i ribarstva s praktične i naučne strane. Zadača “Ribarstva” je, da donosi o ribama, ribolovu i uopće ribarstvu stručne radove, naučne, kao i popularne, da pretresa sva pitanja našeg slatkovodnog morskog ribarstva. Sve grane ribarstva i sve ono što je u vezi s ribama i ribarstvom ulazi u djelokrug našega lista.

Pročitajte i:   Завршено Међународно такмичење у риболову “Биоштица 2024“ (Видео)

“Ribarstvo” će pisati o privrednom ribarstvu, o sportskom ribarstvu, ribarskom turizmu, unapredivanju ribarstva, novostima i prilikama u ribarskom životu i svijetu, o prosvjećivanju i socijalnim pitanjima ribara, o pojavama u ribljem svijetu, stanju voda i ribolova, o uzgoju riba, ribnjačarstvu i ribogojilištima, o trgovini, prevozu, izvozu i preradivanju riba, o ribarskoj industriji, o proizvodnji, prodaji i nabavi te upotrebi ribarskih sprava i alata, o ribarskim zadrugaina, društvima i sportskim udruženjima, o ribarskim časopisima i knjigama, o ribarskim ustanovama, kao radu i poslovanju ribarskih vlasti, nadzornih organa, radu ribarskih stručnjaka, naučnika, znanstvenih ustanova itd.

List će voditi propagandu za veću potrošnju riba kao zdrave hrane. “Ribarstvo” je nezavisan stručni ribarski list za cjelokupno ribarstvo, slatkovodno i morsko, ali će zastupati sve zajedničke i posebne interese ribarskih organizacija, kao i pojedinaca, ako je to korisno za napredak ribarstva, jer svojim radom Ribarska književna zadruga, kao izdavač lista, želi unaprediti ribarstvo.

Stoga molimo i pozivamo sve ribarske organizacije kao i pojedince na saradnju i rado čemo objavljivati društvene i zadružne vijesti kao i dopise o lokalnim ribarskirn prilikama.

Naš će list održavati i pojačavati vezu izmedu nauke i praktičnog ribarstva, jer bez nauke nema racionalnog praktičnog ribarstva.

Pročitajte i:   Ekolozi u misiji zaštite Gornje Neretve: 300 čuda prirode ili 7 malih elektrana

Nije slučaj da “Ribarstvo” počinje izlaziti poslije donošenja novog zakona o slatkovodnom ribarstvu i pravilnika o izvršenju toga zakona. Na to smo  čekali, jer ideja Ribarske književne zadruge postoji već od 1932. god., ali su mnoge smetnje uklonjeue tek donošenjem novoga zakona.

Smatramo da je sada pravi čas za ribarstvo, osobito slatkovodno, a isto tako, držimo da je sada nastupilo vrijeme u kojem će moći rad oko “Ribarstva” donijeti korisne rezultat.

Uredništvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.