EkologijaNajnovije vijesti

U subotu akcija ‘Livno bez smeća’

U zadnje vrijeme, neformalne grupe građana jako često organizuju akcije zaštite i čišćenja prirode, bilo da su to protesti protiv izgradnje mini hidroelektrana, ili pak akcije čišćenje smeća i divljih deponija.
Akcija koja je na redu za sljedeći vikend će biti provedena u Livnu.
Za akciju smo saznali preko Facebook stranice ‘Livno bez smeća’ gdje se javljaju volonteri koji žele učestvovati u ovoj akciji. Kontaktirali smo organizatore da saznamo kako je krenula inicijativa, ko je dao podršku i ko se sve priključio ovoj akciji – možda njihov primjer i njihovo iskustvo pokrene neke druge koji ne znaju na koji način organizovati i provesti sličnu akciju.
Informacije o akciji nam je poslala Marija Marinčić Mamuza, zaposlenica u ‘Continental Adventure’, firmi koja je glavni organizator ovog eventa.

Tko je pokrenuo inicijativu i zašto?
Ideja se rodila nakon što smo na više lokaliteta uvidjeli problem s odlaganjem smeća. Imamo zaista divan grad i prirodu koju nažalost sami uništavamo. Budući da se naša firma Continental Adventure bavi turizmom i nastoji ljudima pokazati svu ljepotu koju grad Livno i okolica nude, ružno je kada pored predivnih divljih konja, na primjer, vidite golemu hrpu smeća koju je netko ostavio jer mu je teško to bilo baciti u kantu za smeće. Marin Mamuza, direktor i osnivač firme Continental Adventure je pokrenuo inicijativu. Obratio se gradonačelniku Livna, gospodinu Darku Čondriću, koji je podržao samu ideju, te kontaktirao i JP Komunalno Livno. Uspostavili su dogovor te zajedno krenuli u realizaciju same akcije.
Kakav je odaziv?
 
Napravili smo facebook stranicu, kao i instagram profil te krenuli u mobilizaciju. U vrlo kratkome roku su se javile mnoge firme, društva, organizacije i sl. uz riječi podrške. Sretni smo da je dosta ljudi uvidjelo problem koji imamo, te da zajednički možemo i riješiti ovaj problem. Navest ću par njih : grad Livno, JP Komunalno Livno, DVD Sv. Ana Lištani, Livno – Bus, B Krug Livno, Pizzeria M3, Radio Livno, Stur.ba_canoe_and_birdwatching, Atv Experience Livno, Odbojkaški klub “TROGLAV” Livno, Ornitološko društvo Naše Ptice (Goran i Biljana Topić), Udruga ribolovaca  ESUR Livno…
Veliki broj volontera svakodnevno šalje poruke, prijavljuju se za akcije, i s velikom radošću pozdravljaju ovu inicijativu, što nam daje veliki vjetar u leđa. Sigurni smo da ćemo u kratkome roku postići vidljive rezultate, te da ćemo se više osvijestiti i više poštovati prirodu nakon same akcije čišćenja!
Cilj nije da se trenutno riješi ovaj problem, očistimo sve i vratimo se starim navikama! Cilj je osvijestiti ljude da smo i mi dio prirode, i sve ono što uradimo, itekako će nam se vratiti! Pa bolje da nam se onda to vrati dobrim!
Ovim putem pozivamo sve koji su voljni pomoći, da se prijave!
Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.