Iz regijeNajnovije vijesti

Kormorani na “konju” zbog zabrane: “Ujutro ih ima po 500, sve uništavaju…”

Obistinila su se predviđanja ribiča da će zabrana ribolova kod mosta u Botovu pogodovati kormoranima. Svako jutro, kažu ribiči, kod mosta sve „vrvi“ od kormorana koji uništavaju zimovnik.

-Skoro svaki dan prolazim preko mosta i u ranim jutarnjim satima sve je puno kormorana koji oblijeću Dravu i uništavaju zimovnik. To je prestrašno. Teško ih je prebrojati, ali po mojoj procjeni zna ih biti i po 500 i njima nitko ništa ne može niti smije učiniti – kaže nam ogorčeni ribič.

Šteta za zimovnik, dodaje on, bila bi puno manja da je ribolov dozvoljen. Kad god su ribiči prisutni na mostu, ističe on, kormorana nema.

Ne mogu ribiči uloviti toliko ribe koliko ih iz vode izvuku kormorani. Njihovo je prisustvo i šok za ribe. To je isto kao da je čovjek u zoni gdje se stalno granatira i stalno mu prijeti opasnost da će ga pogoditi geler. Takav isti stres sad trpe ribe zbog prisutnosti kormorana kojih sigurno ne bi bilo da je ribolov dozvoljen – pojašnjava nam ribič.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

Ivica Sabolić, predsjednik koprivničke Zajednice sportsko-ribolovnih klubova ističe kako Zajednica neprestano pokušava riješiti problem vezan uz kormorane.

– Kormorani nemaju prirodnih neprijatelja i jedina je mogućnost dozvola odstrela u suradnji s lovcima. Prije četiri godine imali smo takvu dozvolu, ali su se pobunila društva za zaštitu životinja i odluka je promijenjena. Svjesni smo da se i kormorani moraju hraniti, ali kako nemaju prirodnih neprijatelja stalno se povećava njihov broj. Mi neprestano pokušavamo isposlovati ponovno donošenje odluke o odstrelu jer smo svjesni koliku štetu čine kormorani te da je to jedini način da se zaštiti riblji fond – kaže Ivica Sabolić.

FOTO Nikola Wolf – podravski.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.