Iz svijetaNajnovije vijestiReportaže

Jezero Sarulesti

Rumunija 2005. godine – Mirzet Mujačić
Sarulesti u Rumuniji, čuveno jezero po šaranu , jedno među boljim šaranskim vodama u svjetu. Vrijeme zbivanja radnje je juni 2005 godine, možda malo bajata reportaža, ali mislim da je vrijedi pogledati i vidjeti ove ljepotane.
Sarulesti je za mene bio dosad najveći izazov što se tiče šarana, jer kao što je dobra i bogata voda sa šaranom tako i je jedna među najtežim vodama za pecanje na svjetu!
Voda je puna prepreka, to nisu panjevi u vodi, to su potopljene cijele šume, naselja, groblja, ograde itd. A što je najgore, svaki milimetar tih prepreka je prekriven školjkama, na milione, a to znaci da ti niti jedan leder shok na svjetu ne može pomoći.Čim najlom pređe preko školjke, osjetis struganje par sekundi i ‘’cap’’, ode riba zajedno sa predvezom jer školjke su oštre kao žileti!
A najgore što sam većinu vremena
bio kraj štapova sam!
Moj prijatelj koji je bio sa mnom je stranstveni varaličar, proveo je samo prva dva dana pored mene, a ostalo je ganjao smuđa iz čamca. Smuđa takođe ima ko bjelice na jezeru. Doduse, teško je uloviti većeg od tri kilograma jer ga ima u velikoj količini, pa tako da ovi veći nemaju kad doći na red od ovih malih!
I tako sam se ja patio sa školjkama i ostalim gore pomenutim preprekama, da bi na kraju skontao da ribu veću od deset kilograma nema šanse da izvadim sa obale! Preostao mi je jedino čamac, što meni samom nije bilo jednostavno uraditi.
Ovako, prepričaću u kratkim crtama:
Kada bi šaran uzeo, samo bi dao kontru i uključio bi ‘’bite runner’’, da ima slobodan hod , i onda trci u čamac, pali motor a u drugoj ruci bi drzao štap. Nisam imao šnase da se odljepim od obale s čamcem uz pomoć vesala jer Sarulesti je jezero gdje 24 sata duva vjetar najmanjom brzinom od 30-50km na sat!
Kada bi odmakao od obale nekih pedesetak metara, pritegao bi “raner” i borba bi mogla da počne , jer bio mi je cilj samo ribi ne dati da ode u krš i da najlon ne struže po preprekama , koje su bile, kao sto sam vec rekao, nanizane kolonijama skoljki !
Jeste da nije jeftino otici, ali vjerujte mi ovakvo iskustvo vrjedi svakog potrosenog eura, ovakve stvari se pamte do kraja zivota i prekaljuju pravi šaranasi. Ovo nije pecanje na ribnjaku 100 x 100 metara gdje vrvi od šarana, a bez i jedne jedine prepreke, gdje šaran nema nikakve sanse!

Pročitajte i:   Apokaliptični prizori HE "Ulog": Ekološka bomba za smrt smaragdne kraljice Neretve?!

Nek’ je bistro!
I puštajte svoje ulove cijenite ih na fotografijama, a ne u tavama, da bi i naš podmladak imao šta da lovi…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.