Iz svijetaNajnovije vijestiReportaže

Vode u Iraku – Samir Ibrišević

Samir je član SRD “Smuđ” iz Lukavca, i trenutno je na privremenom radu u Iraku. Od tehnika ribolova, po njegovim riječima, preferira varaličarenje soma, smuđa, bucova, mrene i klijena na rijekama Bosni, Savi, Spreči i jezeru Modrac, mada praktikuje i ostale tehinke. Zamolio sam ga da mi pošalja kakvu reportažu o ribolovu u Iraku, da vidmo šta se tamo, i na šta lovi.Da pita nekoga od domaćina te da nam pošalje vijest drugačije vrste od onih koje su svakodnevne na TV-u o dešavanjima u ovoj zemlji. Ovo je njegov kratki mail, a sve ovo objavljujem zbog jako interesantnih slika koje ćete vidjeti.
Samir piše:
Slabo imam kontakata sa lokalnim stanovništvom, i ja uglavnom sam to istražujem.I ako vidim koga da peca to je na primitivan pribor i primitivnim metodama, a ljudi ne znaju engleski da mi mogu bilo šta objasniti. Čuo sam da ima velikog soma, a ja sam dobijao manje komade od 2-5kg. Inače, sada je
stalo i riba slabije grize, što je vjerovatno posljedica naglog zahladjenja i vjetra koji puše neprestano. U pravilu, poboljšanje nastupa tek u drugoj polovini februara, to znam iz iskustva, jer sam ranije živio u Kuwaitu oko godinu i po. Sve što bude interesantno, pripremiću i poslati. Kasnije ću se malo posvetiti ribolovu šarana, ali moram prvo da donesem pribor i boile, jer sam uvjeren da će ih dobro uzimati. Kud ćeš dalje – kada nakupim šaku hurmi sa zemlje i bacim u vodu, voda bukvalno proključa od šarana. Sve su komadi od 2-5 kg, a bucova sam znao dobiti i po 20-tak komada na pilkera u roku od dva sata, uglavnom onih sitnijih od 0,5 kg do 1,5 kg. Skoro svaki zabačaj imam udarac kada riba radi. Moraću donijeti još varalica i ostalog pribora kao i koji snap light da mogu probati po noći. Računam da će poslije januara ići dobro, a tada ću imati i pribor kod sebe, pa ćemo biti u kontaktu. Svako dobro i Bistro!


Na slikama vidite okupljanje šarana na bačeni hljeb, zatim pokušaj hranjenja iz ruke koji je završio upadanjem u vodu Samirovog kolege (sreća, nije hranio pirane) i na kraju uspješno hranjenje, ali mokre odjeće ;-).
Hvala, Samire, i tebi i tvom prijatelju svako dobro i bistro. A imamo jednog kolegu na forumu koji uskoro treba ići u Kuwait, zamolio bih te da mu daš upute šta od pribore da ponese i šta ga tamo očekuje.
Bistro!

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.